Recepty s Nivou - další

19. prosince 2007 v 9:54
Plnění PULCI
Plněné kuřecí plátky se sýrem trochu jinak
Sýr a nivu nastrouháme a smícháme. Připravíme si trojobal.
Kuřecí prsa podle potřeby očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je opatrně rozklepeme na slabší plátky. Na každý plátek položíme plátek šunky a posypeme trochu sýrů. Plátky smotáme do kuličky. Zbylý sýr nevyhazujeme, budeme jej ještě potřebovat.
Každou kuličku samostatně obalíme v trojobalu a v rozehřátém oleji je smažíme dozlatova. Smažené plněné pulce namočíme do tatarky a obalíme je ve zbytku strouhaného sýra. Plněné pulce podáváme se zeleninou a pečenými brambory.
Fazolkový salát s Nivou a jogurtem
Fazolkové lusky uvaříme, scedíme a nakrájíme na kousky. Lehce osolíme.
Nivu nastrouháme a vmícháme do jogurtu. Jogurt smícháme s fazolkami a salát necháme alespoň jednu hodinu odležet.
Těsně před podáváním salát posypeme nakrájenou pažitkou.

Zapečená hlíva s Nivou
Plodnice očistíme, nožičky uřízneme. Podélně nakrájíme a necháme v chladu.
Sušené smíšené houby namočíme do vlažné vody při pokojové teplotě.
Houbový bujon rozpustíme ve vroucí vodě. Přidáme pepř a olivový olej. Směsí vydatně přelijeme plodnice hlívy a necháme v chladu odležet.
Nivu nadrobíme na menší kousky. Cibule očistíme, jemně nakrájíme a smícháme s nivou. Troubu předehřejeme na 160°C.
Teflonový pekáček potřeme olejem. Na dno položíme plodnice hlívy bez nožiček, posypeme směsí cibule a nivy. Jemně zalijeme směsí bujonu, oleje a pepře. Vrstvíme do spotřebování zásob a končíme vrstvou zbylé Nivy a cibule.
Pečení podle velikosti pekáčku trvá asi 20 min. Zlatavá barva povrchu napoví o dokončení pokrmu. Ponecháme ve vypnuté troubě ještě 30 minut.
Zapečenou hlívu s nivou podáváme horkou a s přílohou podle vlastní chuti.
Švestková plněná vepřová panenka s Nivou
Den předem si naložíme švestky v rumu. Do mandlí můžeme vmáčknout oloupané mandle. Naložené švestky smícháme s nasekanou nivou.
Brambory důkladně omyjeme, rozčtvrtíme a rozložíme na plech. Šalotku očistíme a nakrájíme na nudličky. Brambory posypeme provensálským koření, šalotkou a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
Špalíky vepřové panenky rozpůlíme na dva stejné díly - asi 15cm dlouhé a uděláme doprostřed dlouhým nožem křížem díru. Do vzniklého otvoru dáme naložené v rumu sušené švestky a kousky nivy. Panenku zpevníme špejlemi nebo svážeme nití. Osolíme ji a opepříme.
Rozpálíme si pánev s olejem. Na pánev vložíme špalíčky vepřové panenky a zprudka ji smažíme z obou stran, aby se maso zatáhlo. Pak panenku přeložíme do zapékací misky a dopečeme ji v troubě asi 10 minut na 200 °C.
Panenku zbavíme nití či špejlí. Švestkovou plněnou vepřovou panenku podáváme s provensálskými brambory a šalotkou.

Celerová polévka s Nivou - afrodiziakum
Celer a cibuli oloupeme. Celer nakrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
V hrnci rozpálíme olej. Vsypeme cibuli a celer a oboje restujeme asi 2 minuty. Pak vlijeme zeleninový vývar a sherry (není nutné). Hrnec přikryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Celerovou polévku odstavíme a necháme vychladnout
Studenou polévku rozmixujeme a zvolna přivedeme k varu - mícháme, aby se polévka nepřipálila.
Před podáváním vlijeme do celerové polévky smetanu a nastrouháme na ni nivu. Ihned podáváme.
Lilkové závitky s Nivou
Lilky omyjeme a podélně nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Osolíme je a necháme čtvrt hodiny rozležet. Poté je omyjeme pod tekoucí vodou.
Česnek oloupeme, žampiony očistíme a spolu s česnekem jemně posekáme a osmahneme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme bylinky (šalvěj, rozmarýn, tymián) a opepříme.
Plátky lilků potřeme olejem a asi 8 minut opékáme po obou stranách. Pak je obložíme nivou a ochucenými žampiony.
Plátky pevně svineme a sepneme párátky.
Lilkové závitky ihned podáváme.
Broskve plněné pěnou z Nivy
Máslo necháme změknout. Broskve spaříme a oloupeme. Pak je rozpůlíme a vyndáme z nich pecku. Nivu nastrouháme. Nivu s máslem a mlékem vyšleháme do hladké pěny. Pěnou naplníme zdobící sáček. Broskve ozdobně naplníme pěnou z nivy a posypeme petrželkou. Je lepší je nechat vychladit, aby pěna ztuhla.
Broskve plněné pěnou z nivy rozložíme na talířky nebo jako doplněk se studené míse a můžeme podávat.

Vejce s pěnou z Nivy
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a rozpůlíme.
Máslo vyšleháme do pěny, přidáme rozetřenou nivu, směs dobře promícháme a nakonec vmícháme ušlehanou smetanu.
Jednotlivé půlky vajec postříkáme pěnou z nivy pomocí ozdobné trubičky. Vejce s pěnou z nivy přizdobíme proužkem šunky a snítkou petrželky.

Kuřecí s omáčkou z Nivy
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Nivu nastrouháme. Do většího hrnce nalijeme trochu oleje. Necháme na ohni rozpálit. Do toho dáme nakrájené nudličky a necháme, je jen tzv. zatáhnout. Nepřidáváme žádné koření, sůl, pepř a podobně.
Poté do hrnce přidáme nastrouhanou nivu, promícháme s nudličkami - až se niva tím horkem rozpustí sama. Pak vmícháme kelímek zakysané smetany a chviličku necháme povařit. Nakonec přidáme 3 lžičky kečupu a hned odstavíme.
Do tohoto hrnce můžeme přidat uvařené těstoviny a zamíchat nebo těstoviny dáme zvlášť. Záleží jen na vás. V žádném případě nijak nekořenit - vše za vás udělá niva.
Slaninový šneci s Nivou (Obr.)
Rozmražené listové těsto rozdělíme na 2 stejné kusy, které vyválíme na pomoučeném vále na tenké plátky. Slanina musí být nakrájená na plátky.
Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme jej s kečupem a olejem. Touto směsí potřeme vyválené pláty z těsta. Pak na všechny postupně klademe vrstvu plátkového sýra a slaniny. Navrch nastrouháme nivu. Posypeme provensálským kořením a opepříme.
Pláty zavineme jako štrůdl nebo roládu. Vzniklé záviny rozkrájíme na kolečka o tloušťce asi 0,5 cm. Kolečka namáčíme do rozkvedlaného vajíčka a pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 15 min.
Podáváme teplé, ale výborně chutnají i studené.

Sýrový salát s těstovinami
Fazolové lusky očistíme a nakrájíme na kousky. Sýry (Niva, Eidam, Gouda) nakrájíme na kostičky nebo hranolky, pouze nivu nastrouháme.
Ve velkém hrnci uvaříme v mírně osolené vodě fazolové lusky. Po 6 minutách fazolky vybereme a propláchneme studenou vodou. Do hrnce s vroucí vodou vložíme těstoviny, zamícháme a znovu přivedeme do varu. Po 8 minutách těstoviny ochutnáme a musí být měkké, ale pevné. Uvaření těstoviny scedíme a vsypeme do mísy. Nakrájené sýry zabalíme do alobalu a v troubě je lehce rozehřejeme. Rozehřejeme je jen na několik minut, aby změkly. Rajčata a olivy přepůlíme.
K těstovinám přidáme uvařené fazole, olivy, rajčata, petrželku a podle chuti citrónovou šťávu, olej, pepř a sůl.
Salát lehce protřepeme vidličkama a necháme vychladnout. Na velkou salátovou mísu rozložíme listy čekanky, pak na ně navršíme salát, do kterého jsme opatrně zamíchali mírně rozehřáté sýry.

Špagety se slaninou a Nivou
Špagety uvaříme v osolené vodě do měkka.
Během této doby stihneme připravit jednoduchou, přitom pikantní omáčku na špagety. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a smažíme dozlatova na másle. Ke slanině přidáme nivu, rozdrobenou na kousky a přilijeme smetanu. Mícháme za mírné teploty, dokud se sýr ve smetaně nerozpustí. Omáčku pak opepříme. Solit nemusíme, niva je dostatečně slaná.
Uvařené špagety scedíme, rozdělíme na talíře a polijeme omáčkou. Výbornou chuť celému pokrmu dodají nadrobno rozkrájená rajčata a pórek, který navrch nasypeme.

Zeleninový nákyp s houbami
Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Spaříme ji ve slané vodě po dobu dvou minut a necháme okapat. Houby očistíme a pokrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nasekáme.
Rozehřejeme máslo a cibuli společně s hlívou na něm osmahneme. Poté podlijeme a dusíme asi 5 minut. Přilijeme 200 ml smetany a krátce povaříme. Osolíme, opepříme a vmícháme 2/3 jemně sekané pažitky.
Nastrouhaný sýr Niva důkladně rozmačkáme a se zbytkem smetany umícháme dohladka.Formu vymažeme tukem, navrstvíme do ní střídavě zeleninu a houby s cibulí, nahoru dáme plátky kedlubny. Přelijeme sýrovou omáčkou. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 25 až 30 minut.
Podáváme sypané zbytkem strouhaného sýra Niva a sekané pažitky.

Kuřecí nudličky s Nivou
Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Šunku nakrájíme na nudličky a nivu na kostičky. Mandle nasekáme. Kuřecí maso očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Ty okořeníme a necháme uležet. Rozpálíme olej a kuřecí nudličky orestujeme. Přidáme pórek, šunku a krátce orestujeme. Po chvíli přidáme kostičky nivy, prohřejeme a zalijeme vývarem. Až se niva rozpustí, přidáme smetanu, zavaříme a nakonec posypeme zelenou petrželkou a sekanými mandlemi.
Hotové kuřecí nudličky s nivou podáváme s hranolky, kroketami nebo brambory podle chuti.

Listové tyčinky "plněné" nivou.
Listové těsto necháme rozmrazit. Nivu nastrouháme.
Listové těsto na pomoučněném vále vyválíme na ne příliš tenkou placku. Polovinu posypeme částí nivy. Posypanou část přeložíme neposypanou částí a vyválíme. Placku obrátíme a stejným způsobem postupujeme, dokud není celý plát všude "naplněn" nivou.
Placku nakrájíme na 3cm široké a 10cm dlouhé proužky. Proužky rozválíme na tenoučkou placku a zamotáme do žížalky. Pak ji dlaněmi uválíme do tvaru tkaničky. Tkaničku přeložíme v půlce a zamotáme jako "vánočku" ze dvou proužků. Zapracujeme konečky, aby se nerozmotaly, poskládat na plech, potřít rozkvedlaným vejcem. Decentně ozdobit nastrouhanou nivou.
Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatorůžova.
Pomazánka z Nivy
Nastrouháme nebo V misce rozmačkáme vidličkou Nivu. Přidáme tavený sýr a máslo a utřeme dohladka. Oloupeme česnek a prolisujeme. Přidáme ho do pomazánky společně s mletou paprikou. Dále přidáme pepř, plnotučnou hořčici a kondenzované mléko. Umícháme hladkou pomazánku, kterou podáváme s bílým pečivem. Pomazánka bude chuťově úplně jiná, pokud část kondenzovaného mléka nahradíme kokosovým mlékem.

Listové taštičky s masovou náplní
Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Salám nakrájíme na drobné kostičky. Listové těsto necháme rozmrazit, pokud je mražené. Sýry samostatně nastrouháme.
Na pánvi si rozehřejeme olej. Osmahneme na něm salám. Přidáme zeleninu, opepříme, přidáme kečup, česnek a směs dusíme do měkka. Hotovou směs necháme vychladnout. Na pomoučněném válu vyválíme těsto a vykrajujeme z něj kolečka na taštičky. Můžeme použít přímo tvořítko na taštičky. Pokud připravujeme tento recept na večeři, děláme větší kolečka. Kolečka naplníme směsí, posypeme trochou nivy a přiklopíme. Taštičky skládáme na vymazaný plech nebo plech vyložený pečícím papírem. Vejce si rozšleháme a taštičky jím potřeme. Podle chuti je můžeme sypat zbytkem strouhaného sýra, kmínem nebo jiným kořením podle fantazie a chuti.
Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut dozlatova.
Taštičky můžeme podávat ihned nebo je nechat vychladnout.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lena Lena | 21. července 2008 v 19:16 | Reagovat

Mám jenom menší dotaz: proč jsou některé tvé recepty přesně stejné, jako recepty zde: http://www.syr-niva.cz ??

to zas někdo dělal ctrl+c ctrl+v, že? :P

2 Magda Magda | 5. dubna 2009 v 14:26 | Reagovat

Ať dělal, no a co. Na svůj BLOG si každej může shromažďovat co chce a odkud chce.

3 Rickywaw Rickywaw | E-mail | Web | 22. července 2018 v 5:40 | Reagovat

Среди элементов для монтажа съемной опалубки есть щиты прямой и угловой формы, детали для изготовления перекрытий, колонн и других объектов. Применяя данные элементы, строители могут воплотить в жизнь любые архитектурные задумки. Особая разновидность – это опалубка http://builderbest.byethost7.com/ скользящего вида, которую используют для отливки пустотелых конструкций. Материалом для изготовления съемной опалубки выступает фанера или металл, причем и тот и другой вариант имеют свои характерные черты. Так, металлические щиты способны выдержать более 250 циклов заливания бетона, однако монтировать и разбирать их сложно.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama