Leden 2008

SOHO - posuďte .....

31. ledna 2008 v 13:50

Avokádový koláč

29. ledna 2008 v 15:48
Recept na avokádový koláč Připravíme si jedno Iehce našlehané vejce,1/2 šálku avokáda rozmačkaného na kaši, 1/2 šálku podmáslí, šálek mletých vlašských ořechů, šáIek nasekaných kandovaných višní, šálek nasekaného kandovaného ananasu, 2 šálky mouky, 3/4 šálku cukru, prášek do pečiva, sůl. Rozehřejeme troubu asi na 180 stupňů C. Mezitím ve větší misce smícháme vejce, podmáslí, ořechy, višně a ananas. Do směsi přidáme mouku a pořádně zamícháme, aby mouka netvořila hrudky. Těsto nalijeme na vymazaný plech s vyšším okrajem. Naplníme plech maximálně do 1/2 jeho výšky. po 45 minutách až hodině pečení je koláč hotov. Stačí nakrájet a poprášit moučkovým cukrem, ale obvykle se zdobí podle chuti a vlastního uvážení (polevami, ovocem apod.).Určitě Vás napadnou i jiné třeba slané varianty.

Pečená červená řepa

29. ledna 2008 v 15:31
Celou řepu dobře omyjte, zabalte důkladně do alobalu a na plechu pečte při 220 stupních cca 2 hodiny:. Až budou řepy upečené (vypadají jako brambory pečené v ohni) propíchejte je vidličkou, oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. Vyskládejte plátky řepy na talíř, pokapejte olivovým olejem, posypte solí (nejlépe hrubou mořskou). Vrcholem je nastrouhat na řepu parmezán.

Foťáky co mi připadají za ty prachy slušný

24. ledna 2008 v 13:21
FujiFilm FinePix S5 PRO
Pentax K10D
Nikon D40x
a
FujiFilm FinePix S8100
Panasonic DMC-FZ18
Samsung PRO 815
a
FujiFilm FinePix S9600
Kodak EasyShare Z812 IS
a
FujiFilm FinePix S5700
Samsung NV7OPS
Pentax Optio A30 a S10
Kodak EasyShare Z612 IS
a nejlevnější:
Voigtlander Vito 5 D
... ale zkuste se podívat na weby v USA, třeba amazon.com,
tam je to třeba i za polovinu, do Evropy to ale nesmějí posílat ...

Kouzla se Sedlčanským sýrem

24. ledna 2008 v 12:56

Povltavské kuře

1 kuře, olej, česnek, sůl, pepř, 2 Sedlčanské Vltavíny, 2 dl smetany
Kuře rozporcujeme, osolíme, opepříme. Na rozpáleném oleji opečeme a vložíme do pekáče. Na výpeku restujeme na plátky nakrájený česnek, zalijeme trochou vody a kuře přelijeme. Dusíme do poloměkka asi 30 minut. V míse smícháme dva nastrouhané Vltavíny, dvě deci smetany, promícháme a směsí přelijeme kuře, které necháme dopéct.Podáváme s brambory, s rýží a různými zeleninovými saláty.

Pikantní Vltavín

1 Sedlčanský Vltavín, 1 Lučina, vlašské ořechy, oregano, sůl, česnek
Sýr svisle rozkrojíme, oba půlkruhy vydlabeme tak, abychom neporušili tvar. Získanou hmotu utřeme s jednou kostkou lučiny, přidáme lžíci nastrouhaných vlašských ořechů, špetku soli, oregano podle chuti, nasekaný česnek (nejméně 3 stroužky). Promícháme a plníme vydlabaný Vltavín, jehož obě půlky slepíme k sobě a zabalíme do alobalu. V chladu necháme nejméně čtyři dny uležet.
Krájený podáváme k vínu.

Sedlčanský pstruh

4 pstruzi, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 150 g drcených vlašských ořechů, 1 dl suchého bílého vína,
1 Sedlčanský Hermelín, sůl, bílý pepř, olej
Pstruhy vcelku obalíme v hladké mouce, namočíme v těstíčku, pečeme zprudka na oleji po obou stranách a zvolna dopékáme. Těstíčko se připraví z vejce, bílého vína, soli, bílého pepře, strouhaného Hermelínu a drcených vlašských ořechů.

Hermelínové placičky s houbami

400 g hub, 150 g Sedlčanského Hermelínu, 50 g dětské krupičky, 2 žemle, mléko, 3 vejce,
sůl, pepř, česnek, strouhanka, olej, petržel, cibule
Houby uvaříme, cibuli osmažíme a nakrájené žemle zalijeme mlékem. K pokrájeným měkkým houbám přidáme na malé kousky nakrájený Hermelín, osmaženou cibuli, vymačkané žemle, vejce, koření a krupičku. Dobře promícháme, necháme 10 minut odpočinout a podle chuti můžeme přidat česnek.
Po zhoustnutí směsi tvoříme malé kulaté placičky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninou.


Hermelín v listovém těstě

4 Sedlčanské Hermelíny,1 lžíce kečupu, 1/2 malého pórku, 1 balíček listového těsta, 1 žloutek, hladká mouka na vyválení těsta
Listové těsto vyválíme na lehce pomoučeném válu na slabší plát. Rozdělíme jej na 4 čtverce a každý z nich potřeme kečupem. Pórek nakrájíme na kolečka a spaříme v osolené vodě. Doprostřed čtverců z listového těsta položíme celý Hermelín a jeho povrch posypeme pórkem. Rozšleháme žloutek. Sýr dobře zabalíme do listového těsta a potřeme žloutkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak dlouho, až je povrch zlatavý.

Trojhránky ve vinném těstíčku

1 Sedlčanský Vltavín, 1/2 dl vína (bílé, červené), 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, olej na smažení, sůl
Připravíme si vinné těstíčko, ve kterém namáčíme výseče Vltavínu, a poté sýr smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s bramborem. Přelijeme dresinkem nebo tatarskou omáčkou.

Zapečené palačinky

1/2 l mléka, 5 vajec, 1/4 kg hladké mouky, 250 g špenátu, 2 dl oleje, česnek, 1 Sedlčanský Hermelín
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do vymazaného pekáčku, položíme na ně plátky Hermelínu a zapečeme.
Podáváme se zeleninovými saláty.

Knedlíčky do polévky

42 g droždí, 1 vejce, 1 Sedlčanský Hermelín, česnek, strouhanka
Droždí rozpustíme na másle. Přidáme po vychladnutí vejce, strouhanku, nastrouhaný Hermelín a dle chuti česnek. Ze směsi tvoříme knedlíčky, které zavaříme do polévky.

Šumavské zapečené fleky

500 g širokých nudlí,3 vejce, 3 Sedlčanské Hermelíny, 300 g žampionů, 1 cibule, 300 g hlávkového zelí, 1/8 l mléka, olej, sůl, pepř, kmín
Nudle uvaříme v osolené vodě, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji podusíme cibuli a nakrájené žampiony. Zvlášť podusíme nakrájené zelí s kmínem. Vše promícháme, přidáme na kostičky nakrájený Hermelín, sůl a pepř. Do zapékací mísy nalijeme olej a vložíme směs, kterou zapečeme. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme.

Těstovinový salát Vltavín

150 g těstovin, 2 rajčata, 1 kapie, 1 Sedlčanský Vltavín, 2 lžíce olivového oleje,1 lžíce hořčice,
bílý pepř, sůl, petržel nebo koriandr
Uvařené těstoviny propláchneme, zakapeme olivovým olejem, do misky nakrájíme rajče, kapii, cibuli, přimícháme těstoviny a nahrubo nastrouhaný Vltavín. Spojíme dresinkem připraveným z hořčice, olivového oleje, bílého pepře a soli. Vše promícháme a posypeme petrželí.


Rychlý bořšč

15. ledna 2008 v 10:15

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

400 g leča s klobásou | 1/4 hlávky bílého zelí | 400 g červené řepy | 50 g rajčatového protlaku | 300 g hovězího masa | 1 velkou cibuli | 100 g vepřového masa | bobkový list | 100 g uzeného masa | cukr | ocet | máslo | 1 petrželovou nať | 1 bramborový škrob | 1 kysanou smetanu

Příprava:

Asi do dvou litrů vody dáme vařit trojí maso, přidáme lečo a cibuli. Přidáme rajčatový protlak, zelí nakrájené na nudličky a povaříme. Těsně před dokončením přidáme červenou řepu, aby neztratila barvu.

Zahustíme bramborovým škrobem, dochutíme a zjemníme máslem, cukrem, octem.

Zdobíme smetanou.

Hermelínová polévka

15. ledna 2008 v 10:14

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

1 Hermelín | 80 g strouhanky | 40 g sterilovaného zeleného hrášku | 1 lžíce másla | 1 kostka Karpatskéího bujónu | 1 vejce | 1 lžíce smetany | 2 špetky soli, bílého pepře z mlýnku | 1 špetka muškátového oříšku | 20 g zelená petrželky, libečku | 1 lžička tekutého maggi

Příloha:

Pečivo.

Příprava:

Strouhanku osmažíme na másle, zalijeme horkým vývarem z Karpatského bujónu. Přidáme nakrájený rozmixovaný sýr a dáme vařit.

Když se polévka vaří, zahustíme vejcem, okořeníme, přidáme tekuté maggi, osolíme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek.

Zjemníme smetanou.

Trojúhelníčková polévka

15. ledna 2008 v 10:09

Ingredience pro přípravu 4 porcí:

1 sáček mražené zeleniny | 1 kostka slepičího bujónu | 2 vajíčka | 2 trojúhelníčky sýru | 3 stroužky česneku | 2 lžíce másla | pórek

Příloha:

Rohlík nebo chléb.

Příprava:

Do hrnce dáme vařit vodu, pak přidáme nakrájené stroužky česneku a sáček vhodné mražené zeleniny.

Krátce povaříme, přidáme trojúhelníčky sýru, kostku MAGGI Slepičího bujónu se zeleninou. Pak rozklepneme vajíčka, pórek a zamícháme.

Na závěr přidáme máslo.

Syrňačka z Hané

15. ledna 2008 v 10:06

Ingredience pro přípravu 6 porcí:

1 l mléka | 500 ml vody | 3 olomoucké tvarůžky | 200 g měkkého tvarohu | sůl | kmín | vařené brambory

Příprava:

Mléko zředíme vodou, přivedeme do varu a povaříme s kmínem a rozmačkanými tvarůžky. Osolíme.

Do talířů dáme tvaroh a nakrájené vařené brambory a zalijeme je horkou polévkou

Něco o vládě a pokoře

6. ledna 2008 v 10:04
Na tomto místě byl odkaz, ale prostě něčím přičiněním nefunguje, ilustroval celkem názorně nadpis i dodatek ....

Takže mnoho rozkoše pro nás, například coby voliče,
vládě se to také líbí ....

Tam kde nenalezly

6. ledna 2008 v 9:34 | Karel Fiedler
O půlnoci tu nestraší bytosti z bájí ...
Jsou tu sice Drákulovi krajanky,ale ty krev nevysávají ...
Možná že jsou tu nezbytné pro blikající světla a neony,
aby ti rodinní vládci posledních v lidské rase
nalezli svou cestu vášně hráčské,
zlaté prase ....