Kouzla se Sedlčanským sýrem

24. ledna 2008 v 12:56

Povltavské kuře

1 kuře, olej, česnek, sůl, pepř, 2 Sedlčanské Vltavíny, 2 dl smetany
Kuře rozporcujeme, osolíme, opepříme. Na rozpáleném oleji opečeme a vložíme do pekáče. Na výpeku restujeme na plátky nakrájený česnek, zalijeme trochou vody a kuře přelijeme. Dusíme do poloměkka asi 30 minut. V míse smícháme dva nastrouhané Vltavíny, dvě deci smetany, promícháme a směsí přelijeme kuře, které necháme dopéct.Podáváme s brambory, s rýží a různými zeleninovými saláty.

Pikantní Vltavín

1 Sedlčanský Vltavín, 1 Lučina, vlašské ořechy, oregano, sůl, česnek
Sýr svisle rozkrojíme, oba půlkruhy vydlabeme tak, abychom neporušili tvar. Získanou hmotu utřeme s jednou kostkou lučiny, přidáme lžíci nastrouhaných vlašských ořechů, špetku soli, oregano podle chuti, nasekaný česnek (nejméně 3 stroužky). Promícháme a plníme vydlabaný Vltavín, jehož obě půlky slepíme k sobě a zabalíme do alobalu. V chladu necháme nejméně čtyři dny uležet.
Krájený podáváme k vínu.

Sedlčanský pstruh

4 pstruzi, 1 vejce, 100 g hladké mouky, 150 g drcených vlašských ořechů, 1 dl suchého bílého vína,
1 Sedlčanský Hermelín, sůl, bílý pepř, olej
Pstruhy vcelku obalíme v hladké mouce, namočíme v těstíčku, pečeme zprudka na oleji po obou stranách a zvolna dopékáme. Těstíčko se připraví z vejce, bílého vína, soli, bílého pepře, strouhaného Hermelínu a drcených vlašských ořechů.

Hermelínové placičky s houbami

400 g hub, 150 g Sedlčanského Hermelínu, 50 g dětské krupičky, 2 žemle, mléko, 3 vejce,
sůl, pepř, česnek, strouhanka, olej, petržel, cibule
Houby uvaříme, cibuli osmažíme a nakrájené žemle zalijeme mlékem. K pokrájeným měkkým houbám přidáme na malé kousky nakrájený Hermelín, osmaženou cibuli, vymačkané žemle, vejce, koření a krupičku. Dobře promícháme, necháme 10 minut odpočinout a podle chuti můžeme přidat česnek.
Po zhoustnutí směsi tvoříme malé kulaté placičky, které obalujeme ve strouhance. Smažíme dozlatova. Podáváme s čerstvou zeleninou.


Hermelín v listovém těstě

4 Sedlčanské Hermelíny,1 lžíce kečupu, 1/2 malého pórku, 1 balíček listového těsta, 1 žloutek, hladká mouka na vyválení těsta
Listové těsto vyválíme na lehce pomoučeném válu na slabší plát. Rozdělíme jej na 4 čtverce a každý z nich potřeme kečupem. Pórek nakrájíme na kolečka a spaříme v osolené vodě. Doprostřed čtverců z listového těsta položíme celý Hermelín a jeho povrch posypeme pórkem. Rozšleháme žloutek. Sýr dobře zabalíme do listového těsta a potřeme žloutkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak dlouho, až je povrch zlatavý.

Trojhránky ve vinném těstíčku

1 Sedlčanský Vltavín, 1/2 dl vína (bílé, červené), 2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, olej na smažení, sůl
Připravíme si vinné těstíčko, ve kterém namáčíme výseče Vltavínu, a poté sýr smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s bramborem. Přelijeme dresinkem nebo tatarskou omáčkou.

Zapečené palačinky

1/2 l mléka, 5 vajec, 1/4 kg hladké mouky, 250 g špenátu, 2 dl oleje, česnek, 1 Sedlčanský Hermelín
Nejdříve připravíme palačinky, které naplníme ochuceným špenátem, zabalíme je a přehneme napůl. Poté je naskládáme do vymazaného pekáčku, položíme na ně plátky Hermelínu a zapečeme.
Podáváme se zeleninovými saláty.

Knedlíčky do polévky

42 g droždí, 1 vejce, 1 Sedlčanský Hermelín, česnek, strouhanka
Droždí rozpustíme na másle. Přidáme po vychladnutí vejce, strouhanku, nastrouhaný Hermelín a dle chuti česnek. Ze směsi tvoříme knedlíčky, které zavaříme do polévky.

Šumavské zapečené fleky

500 g širokých nudlí,3 vejce, 3 Sedlčanské Hermelíny, 300 g žampionů, 1 cibule, 300 g hlávkového zelí, 1/8 l mléka, olej, sůl, pepř, kmín
Nudle uvaříme v osolené vodě, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji podusíme cibuli a nakrájené žampiony. Zvlášť podusíme nakrájené zelí s kmínem. Vše promícháme, přidáme na kostičky nakrájený Hermelín, sůl a pepř. Do zapékací mísy nalijeme olej a vložíme směs, kterou zapečeme. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme.

Těstovinový salát Vltavín

150 g těstovin, 2 rajčata, 1 kapie, 1 Sedlčanský Vltavín, 2 lžíce olivového oleje,1 lžíce hořčice,
bílý pepř, sůl, petržel nebo koriandr
Uvařené těstoviny propláchneme, zakapeme olivovým olejem, do misky nakrájíme rajče, kapii, cibuli, přimícháme těstoviny a nahrubo nastrouhaný Vltavín. Spojíme dresinkem připraveným z hořčice, olivového oleje, bílého pepře a soli. Vše promícháme a posypeme petrželí.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama