Únor 2008

Moučníky

29. února 2008 v 13:01

Tiramisu po česku

Ingredience:
2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Postup:
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.

Nebe v hubě - Sarymi

Těsto: 500g hladké mouky, 200g cukru, 2 vejce, 200g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody smícháme se 2 lžičkami mléka. Z toho všeho zaděláme těsto, rozdělíme jej na 2 poloviny a rozválíme na plechy. Jednu placku ihned pečeme 10-15min na 175°C (horkovzdušná trouba s ventilátorem) na druhou placku naskládáme směs. Směs: 250 - 350 g ořechů nasekaných na 1/2 nebo na 1, 80g cukru, 120g másla, 3 lžíce medu. Tuto směs dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě TEPLOU směs nanést na druhou neupečenou placku. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní nic udělat. Placku s ořechy pečeme rovněž 10-15min na 175°C (horkovzdušná trouba s ventilátorem). Krém: 3dcl mléka, 1 a 1/2 lžíce hl. mouky, 1 a 1/2 lžíce solamylu, 100g cukru ( dát méně) vařit a vychladit. Chladnou směs postupně přimíchat do 250g másla s vanilk. cukrem. První upečenou a vychlazenou placku postříkáme rumem (cca 1 - 1 a 1/2 dcl) necháme vsáknout, poté potřeme krémem, přiložíme druhým upečeným plátem (s ořechy). Necháme uležet do druhého dne. Placky je třeba nechat vychladit, pak jsou pěkně tuhé a jde s nimi manipulovat.

Biskupský chlebíček

Ingredience:150 g hladké mouky, 120 g tuku (hera), 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, tuhý sníh ze 4 bílků, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 100 g posekané čokolády na vaření, 100 g rozinek, 2 dcl sekaných ořechů
Postup:
Všechny suroviny smícháme, nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a ořechy. Dáme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy a pomalu upečeme. Vychladlé můžeme polít čokoládovou polevou.

Žravé řezy

Těsto: 250g cukru, 150g hladké mouky, 5 vajec (žloutky), 5 lžic horké vody,1/2 prášku do pečiva
Náplň: 1 šlehačka, 2 krémovité zakysané smetany (čím hustější, tím lepší), kompotované ovoce dle chuti
Želé: 2 vanilkové pudinky
Postup:
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh.Pečeme ve formě s vyšším okrajem, vymazané tukem, vysypané hrubou mukou. Elektrická trouba cca 180°C. Upéct a nechat vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.Ušleháme šlehačku do tuha, osladíme dle chuti. Kysané smetany opatrně smícháme se šlehačkou a přidáme na kostičky nakrájené okapané ovoce. Směs natřeme na vychladlý moučník.Nakonec uděláme želé.Šťávu z kompotu dolijeme vodou, aby jsme měli 3/4 litru tekutiny. Tu povaříme se 2 pudinky.
Prochladlé želé nalijeme na náplň a dáme do lednice.

Skořicové řezy

Těsto: 3 tvarohy, 20 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce dětské krupice, 1/8 másla (změklého)
Povrch: 3 zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 skořicové cukry
Postup: veškeré přísady na těsto ušleháme a nalejeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme v troubě na cca 180 °C asi 45 min (zkusíme špejlí). Po upečení těsto vychladíme, poté na něj nalejeme zakysanou smetanu, do které jsme zamíchali 2 lžíce moučkového cukru, nakonec posypeme skořicovým cukrem. Řezy se podávají vychlazené! Jsou vynikající, velmi osvěžující a nejsou moc sladké.

Černá buchta

25 dkg hl. mouky, 20 dkg cukru, 10 dkg másla, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, trochu mléka, marmeláda nebo džem podle chuti
Do mísy si dáme cukr, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo a chvíli šleháme. Z bílku ušleháme sníh. Do mísy nasypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva, zamícháme, přidáme sníh z bílku a podle hustoty přidáme mléko.
Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme při160°C
Po upečení necháme vychladnout. Poté rozřízneme a vydatně promažene marmeládou, či džemem.

Medovník

Suroviny:
V páře vaříme:
1 lžíce medu
2,5 dkg másla
10 dkg cukru
1 lžička skořice
1 lžička sody
1 vejce
Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.
Krém:
1 šlehačka
2 lžíce Solamylu
Postup:
Uvaříme kaši, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru. Každou placku před namazáním potřeme rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.
Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme celý dort.
Zabalíme do alobalu a necháme uležet.

Jednoduchý recept na štrúdl

500g hladké mouky
250g nastrouhané Omegy (100% tuk)
špetka soli
2 dcl vody
Všechny suroviny zpracujeme v těsto - krásně se vyvaluje a je moc dobré. Plníme podle chuti.

Pivo a pivní pochutiny

13. února 2008 v 9:51
Uchvátilo mne pivo z pivovaru Rohozec

a tady je pár receptů z pivovaru Želiv:
Pivní polévka pro labužníky
20g másla, 50g zeleniny, 10g hladké mouky, 2dcl vývaru z drůbeže, 20g sýra, 10g feferonky, 1 láhev piva Gottschalk, pepř, sůl
V hrnku nebo pánvi z nerezového materiálu se rozpustí máslo, přidá se namenší kostky nakrájený celer, karotka, zelená paprika, cibule a vše se podusí. Podušená zelenina se zapráší moukou, znovu se krátce osmahne a zalije vývarem z drůbeže. Přidá se pepř a vše se za stálého míchání povaří. Pak se do polévky nasype tvrdý strouhaný sýr a za stálého míchání se rozpustí. Do polévky se přidají nadrobno nakrájené a podušené feferonky a podle chuti sůl. Těsně před podáváním se přilije pivo Gottschalk, polévka se přivede do varu a odstaví. Podáváme s toasty z bílého chleba.
Vepřové kotlety na pivě
4 kotlety, sůl, kmín, 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, špetka zázvoru, 100g cibule, 100g celeru, 50g mrkve, kousek sádla, 1 láhev piva Gottschalk, 80g chlebové kůrky, 50g perníku, 1/2 citrónu.
Kotlety naklepeme, osolíme, opečeme po obou stranách, tuk slijeme do kastrolu, osmažíme na něm na nudličky nakrájenou cibuli a zeleninu, trochu podlijeme, položíme kotlety a dusíme. Občas podléváme pivem Gottschallk. Měkké maso vyndáme, do omáčky přidáme nastrouhaný chléb a perník a dobře ji povaříme, až je hustá. Pak ji na maso procedíme podle potřeby zředíme, dosolíme a zakápneme citrónem. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem.
Kapr načerno "exclusiv"
1kg kapra, 150g kořenové zeleniny, menší cibule, 50g másla, 4 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření, kousek zázvoru, bobkový list, citrónová kůra, tymián, malý stružek česneku, 2 lžíce octa, 1 lžíce citrónové šťávy, 30g strouhaného chleba, 30g strouhaného perníku, lžička cukru, sůl, 10 sušených švestek, 10jader z ořechů, 10 lupaných mandlí, 50g rozinek, 2 lžíce rybízové zavařeniny, 1 láhev medovinového piva Castullus.

Ze zabitého kapra octem vypláchnutou krev uschováme. Zeleninu pokrájíme, podusíme na másle a když začne růžovět, přidáme cukr. Necháme zkaramelizovat. Přidáme chléb, zamícháme a zalijeme asi půl litrem vody, pivem Castullus a octem s krví. Osolíme, okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Omáčku povaříme asi 15 minut. Pak ji procedíme, přidáme perník, zavařeninu, ořechy, nakrájené mandle, oprané rozinky a švestky. Přikyselíme citrónovou šťávou a ochutnáme je-li omáčka sladkokyselá. Povaříme asi 5 minut, vložíme do ní kapra a vaříme 10 - 15 minut. Podáváme druhý den po dalším nahřátí s houskovým knedlíkem.
ROZÁRČINO PEČIVO
250 g rozinek, 2 dl piva Castullus, 500 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 200 g práškového cukru, 3 ţloutky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 125 g másla, 200 g ořechů, citrónová kůra, muškátový oříšek, hřebíček, skořice, špetka soli.

Nejprve povaříme překrájené rozinky v pivě a necháme zchladnout. Na vál přesijeme mouku, přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, žloutky, cukr, změklé máslo, nastrouhaná ořechová jádra, sůl, citrónovou kůru a mleté koření. Nakonec přidáme vychladlé rozinky se zůstatkem piva. Vše zpracujeme v hladké, vláčné těsto, které necháme asi 1-2 hodiny odpočinout. Poté těsto vtlačíme do formiček na pracny (medvědí tlapičky) a zvolna upečeme. Ještě za tepla vyklopíme a obalíme v cukru, část můžeme namáčet též do čokolády.
SMAŽENÉ KVĚTY S PIVNÍM KRÉMEM
350g polohrubé mouky, 1/4 prášku do pečiva, hladká mouka, vanilkový cukr, citrónová kůra, 2-3 vejce, 1 1/2dl piva Castullus, olej na smažení, 4 vaječné žloutky, 60-80g práškového cukru, sůl

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme vejce (lépe jen žloutky), špetku soli, pivo, vanilkový cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a náležitě zpracujeme v hladké, vláčné těsto, z kterého vyválíme placku asi 2-3 mm silnou. Pomocí tvořítka vypichujeme velké, menší a malé hvězdičky, které vždy po třech položíme na sebe a ve středu stiskneme. Takto připravené květy usmažíme dozlatova.
Do kotlíku vlijeme pivo, přidáme vaječné žloutky, cukr a za stálého šlehání utvoříme pěnu (nevaříme). Na talířek nalijeme pivní krém, do kterého položíme ještě teplé osmažené květy a zlehka pocukrujeme.
PIVNÍ TRHANEC S KOKOSEM A ROZINKAMI
150g polohrubé mouky, 70g másla, 1/8 l piva Castullus, lžíce rozinek, lžíce kokosu, vanilkový cukr, citrónová kůra,tři vaječné žloutky, máslo na pekáč.

Do mísy vlijeme pivo, přidáme žloutky, vanilkový cukr, citrónovou kůru, mouku, rozpuštěné máslo a vše společně promícháme. Poté přidáme nasekané rozinky a strouhaný kokos. Na pekáč dáme máslo, které nahřejeme. Poté na celé ploše nalijeme připravené těsto, které zapečeme, obrátíme a "roztrháme". Podle přání pocukrujeme nebo podlijeme ovocnou šťávou.
SMAŽENÍ "KOMINÍCI
asi 20 sušených švestek, 20 oloupaných mandlí, 1-1 1/2 dl piva Castullus, 150 g polohrubé mouky, 1-2 vejce, strouhaná čokoláda, tuk na smažení, vanilkový cukr, sůl

Sušené švestky zbavíme pecek a naplníme loupanými mandlemi. Z piva, žloutků, soli a mouky připravíme těstíčko, které zlehčíme tuhým bílkovým sněhem. Do tohoto těsta namáčíme švestky a v oleji je usmažíme dozlatova. Jednotlivé porce posypeme vanilkovým cukrem a strouhanou čokoládou.
MRAŽENÝ PIVNÍ KRÉM
1 1/2 dl piva Castullus, 250 g vanilkové zmrzliny, 60 g šlehačky, 20 g rozinek, ozdoba - sezónní ovoce.
Do mixeru vlijeme pivo, přidáme rozinky a rozmixujeme. Poté vmícháme částečně rozmraženou zmrzlinu, šlehačku, náležitě promícháme, vlijeme do tvořítek a zmrazíme. Jednotlivé porce vyklopíme na talířky a doplníme sezónním ovocem.
SMAŽENÉ OVOCNÉ KOBLIŽKY V PIVNÍM OBALU
800 g ovoce (jablka, ananas, meruňky, broskve, kiwi), 2 1/4 dl piva Castullus, rum - likér, 200 - 250 g polohrubé mouky, hladká mouka, 1 vejce, 2 vaječné žloutky, olej na smažení, vanilkový cukr, cukr na posypání, sůl.

Do misky vložíme ovoce bez slupek (pecek, jader) a zlehka postříkáme rumem (nebo likérem), a necháme asi 1/2 hodiny marinovat. Ze žloutků, polohrubé mouky, vanilkového cukru, soli a piva uděláme těstíčko, které zlehčíme tuhým bílkovým sněhem. Poté jednotlivé druhy marinovaného ovoce obalíme v hladké mouce, namočíme do těstíčka, vložíme do horkého oleje a ovoce usmažíme dozlatova. Na porci dáváme několik druhů ovoce a bohatě posypeme cukrem.
HRUŠKA S PIVNÍM KRÉMEM
4 kompotované hrušky, asi 40 g rozinek, 12-16 ks piškot, 1 - 1 1/2 dl piva Castullus, 4 vaječné žloutky, 60-80 g cukru
Rozinky přebereme, propláchneme a namočíme do malého množství piva. Do misky vlijeme pivo, přidáme žloutky a cukr. Poté nádobu dáme nad páru a za stálého míchání utvoříme lehkou, zahoustlou pěnu. Na talířky položíme piškoty, které přelijeme pivním krémem, doplníme rozinkami a řezy kompotované hrušky.
BERLÍNSKÉ KOBLIHY
250 g polohrubé mouky, 20 g cukru, 30 g másla, 15 g droždí, 1/8 l piva Castullus, 2 vaječné žloutky, citrónová kůra, mouka na vyválení, špetka soli, olej na smažení, krystalový cukr na obalení.

Do mísy vložíme přesátou mouku, rozdrobíme droždí, zalijeme nahřátým pivem a necháme vykynout. Poté přidáme žloutky, cukr, špetku soli, rozehřáté máslo, nastrouhanou citrónovou kůru a vše propracujeme na vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom těsto rozdělíme na 8-12 dílů, zakulatíme je a necháme opět kynout. Těsně před smažením uděláme do každé "koule" prstem důlek a vložíme do středně nahřátého oleje, kde koblihy usmažíme dozlatova. Po okapání je zlehka potřeme pivem a bohatě obalíme v jemném krystalovém cukru.