Moučníky

29. února 2008 v 13:01

Tiramisu po česku

Ingredience:
2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 smetany ke šlehání, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum
Postup:
Pomazánková másla, smetanu a cukr vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.

Nebe v hubě - Sarymi

Těsto: 500g hladké mouky, 200g cukru, 2 vejce, 200g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody smícháme se 2 lžičkami mléka. Z toho všeho zaděláme těsto, rozdělíme jej na 2 poloviny a rozválíme na plechy. Jednu placku ihned pečeme 10-15min na 175°C (horkovzdušná trouba s ventilátorem) na druhou placku naskládáme směs. Směs: 250 - 350 g ořechů nasekaných na 1/2 nebo na 1, 80g cukru, 120g másla, 3 lžíce medu. Tuto směs dáme na pánev a osmažíme dozlatova. Ještě TEPLOU směs nanést na druhou neupečenou placku. Směs nesmí vychladnout, jinak ztvrdne a nejde s ní nic udělat. Placku s ořechy pečeme rovněž 10-15min na 175°C (horkovzdušná trouba s ventilátorem). Krém: 3dcl mléka, 1 a 1/2 lžíce hl. mouky, 1 a 1/2 lžíce solamylu, 100g cukru ( dát méně) vařit a vychladit. Chladnou směs postupně přimíchat do 250g másla s vanilk. cukrem. První upečenou a vychlazenou placku postříkáme rumem (cca 1 - 1 a 1/2 dcl) necháme vsáknout, poté potřeme krémem, přiložíme druhým upečeným plátem (s ořechy). Necháme uležet do druhého dne. Placky je třeba nechat vychladit, pak jsou pěkně tuhé a jde s nimi manipulovat.

Biskupský chlebíček

Ingredience:150 g hladké mouky, 120 g tuku (hera), 150 g moučkového cukru, 4 žloutky, tuhý sníh ze 4 bílků, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 100 g posekané čokolády na vaření, 100 g rozinek, 2 dcl sekaných ořechů
Postup:
Všechny suroviny smícháme, nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a ořechy. Dáme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy a pomalu upečeme. Vychladlé můžeme polít čokoládovou polevou.

Žravé řezy

Těsto: 250g cukru, 150g hladké mouky, 5 vajec (žloutky), 5 lžic horké vody,1/2 prášku do pečiva
Náplň: 1 šlehačka, 2 krémovité zakysané smetany (čím hustější, tím lepší), kompotované ovoce dle chuti
Želé: 2 vanilkové pudinky
Postup:
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh.Pečeme ve formě s vyšším okrajem, vymazané tukem, vysypané hrubou mukou. Elektrická trouba cca 180°C. Upéct a nechat vychladnout. Mezitím si připravíme náplň.Ušleháme šlehačku do tuha, osladíme dle chuti. Kysané smetany opatrně smícháme se šlehačkou a přidáme na kostičky nakrájené okapané ovoce. Směs natřeme na vychladlý moučník.Nakonec uděláme želé.Šťávu z kompotu dolijeme vodou, aby jsme měli 3/4 litru tekutiny. Tu povaříme se 2 pudinky.
Prochladlé želé nalijeme na náplň a dáme do lednice.

Skořicové řezy

Těsto: 3 tvarohy, 20 g cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce dětské krupice, 1/8 másla (změklého)
Povrch: 3 zakysané smetany, 2 lžíce moučkového cukru, 2 skořicové cukry
Postup: veškeré přísady na těsto ušleháme a nalejeme na vymazaný a kokosem vysypaný plech. Pečeme v troubě na cca 180 °C asi 45 min (zkusíme špejlí). Po upečení těsto vychladíme, poté na něj nalejeme zakysanou smetanu, do které jsme zamíchali 2 lžíce moučkového cukru, nakonec posypeme skořicovým cukrem. Řezy se podávají vychlazené! Jsou vynikající, velmi osvěžující a nejsou moc sladké.

Černá buchta

25 dkg hl. mouky, 20 dkg cukru, 10 dkg másla, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, trochu mléka, marmeláda nebo džem podle chuti
Do mísy si dáme cukr, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo a chvíli šleháme. Z bílku ušleháme sníh. Do mísy nasypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva, zamícháme, přidáme sníh z bílku a podle hustoty přidáme mléko.
Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a pečeme při160°C
Po upečení necháme vychladnout. Poté rozřízneme a vydatně promažene marmeládou, či džemem.

Medovník

Suroviny:
V páře vaříme:
1 lžíce medu
2,5 dkg másla
10 dkg cukru
1 lžička skořice
1 lžička sody
1 vejce
Vyndáme z páry a přidáme 23 dkg hladké mouky a prohněteme. Rozdělíme na 6 dílů, vyválíme 6 placek, které vykrojíme podle dna dortové formy a pečeme na pečícím papíru po dvou na plechu.
Krém:
1 šlehačka
2 lžíce Solamylu
Postup:
Uvaříme kaši, necháme vychladnout a zašleháme 5 dkg másla a malý šálek hořké silné kávy. Můžeme přidat trošku moučkového cukru. Každou placku před namazáním potřeme rumem, mezi 3. a 4. placku dáme ještě marmeládu. Krémem namažeme i vrchní placku a okraje.
Perník na strouhání a mleté vlašské ořechy smícháme a posypeme celý dort.
Zabalíme do alobalu a necháme uležet.

Jednoduchý recept na štrúdl

500g hladké mouky
250g nastrouhané Omegy (100% tuk)
špetka soli
2 dcl vody
Všechny suroviny zpracujeme v těsto - krásně se vyvaluje a je moc dobré. Plníme podle chuti.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama