Čínské stolování a recepty

13. března 2008 v 14:17
Při slavnostním čínském stolování jsou hlavní pokrmy předkládány ve větších kulatých nebo oválných mělkých mísách. Časté jsou předkrmy a doplněné omáčkami v menších miskách. Jídelní misky jsou vždy z nejkvalitnějšího porcelánu, při čemž se někdy materiál, dekor i barva těchto misek pokládá za stejně důležitou složku hostiny jako jídlo samotné. Přístupné jsou i směsi koření a různé dochucovací ingredience (oleje, octy). Ve střední a jižní Číně byla samozřejmě základní potravinou rýže, v podstatě dvojího druhu - tzv. "velká" rýže (ta-mi) jako běžné jídlo spolu se zeleninou či masem a lepkavá rýže (nuo-mi) pro přípravu sladkých nákypů. Rýže však, jako jídlo chudých, sloužila při slavnostních příležitostech ve městech jen k dosycení a proto se podávala až nakonec. Tento zvyk při stolování přesahuje již ze středověku (dynastie Sung - lit.: August Palát), kdy při bohaté městské tabuli, při oslavách a zvláštních příležitostech, při banketech u dvora čítala hostina mnoho desítek chodů. Na rozdíl od rolnického stravování na venkově, kde byla miska rýže, prosa, nudlí či knedlíků (man-tchou) hlavním chodem a podávána jen střídmě obložená příkrmy ze zeleniny, ryb a zcela výjimečně s masem, tak při městských hostinách se miska rýže nepodávala buď vůbec nebo jen ve zcela zvláštní úpravě. Jednotlivé chody se ochutnávaly samotné. Maso ze zeleninou si host namáčel v omáčkách nebo koření a i dnes je největší neslušností, když si hotový pokrm sami dochucujeme. Misky na rýži ve městech nebyly ani tak hluboké jako na vesnici. Předpokládalo se totiž, že velký počet chodů bohatě stačí k nasycení a miska rýže, podávaná až v závěru hostiny, byla spíše jen pouhou formalitou. Dokonce, kdyby z ní host pojedl, dopustil by se tak vlastně urážky hostitele, poněvadž by dal najevo, že předcházející bohatá tabule ho nadokázala nasytit. Těstoviny z hrubé mouky byly jako příkrm obvykle podávány na severu země, kde se z téže mouky připravovaly případně knedlíky, eventuálně také opékané nebo smažené placky. Pokrmy jsou doddnes pojídány pomocí jídelních hůlek z různého materiálu (bambus, dřevo, slonovina) a tekutá potrava porcelánovými lžičkami.
Čínské jídelní hůlky - a servírování na čínském porcelánu naše jídlo zpestří a ozvláštní, ale musíme vědět jak s nimi zacházet. Z vlastní zkušenosti vím, že jejich používání umožňuje daleko lépe a déle čínské jídlo vychutnávat a procíťovat. Tyto pomůcky totiž neumožňují jíst hltavě, rychle a velké kusy potraviny. Naopak umožňují, ve společnosti našich blízkých a přátel, déle vychutávat lahodnost připraveného pokrmu. Nezanedbatelný je i pocit přítomnosti dálek, starých tradicí a naše jídlo se nestane jenom prostředkem k nasycení.
Technika jídelních hůlek - není zase až tak obtížná. Chce to jen znát správný způsob jejich uchopení, snad trochu praxe a z počátku malinko trpělivosti a trenovanosti. Číňané v klasické kuchyni nikdy nepoužívali jídelní příbory našeho typu, a tak hůlky sloužily i v kuchyni jako vařečky, vidličky nebo šlehací metly. Jídelní souprava sestává ze dvou více méně zdobených, zašpičatělých hůlek z různých materiálů (dřevěné jednoduché, lakované i malované, kostěné i z umělých hmot). Jedna - spodní hůlka je nepohyblivá a druhá horní je pohyblivá. Nepohyblivou hůlku vložíme levou rukou silnějším koncem do prohlubně mezi palcem a ukazováčkem. V této poloze ji stabilizujeme podepřením prsteníkem (1), který ji silně přitlačuje k spodnímu kloubu palce. Pohyblivou hůlku vsuneme levou rukou mezi bříšky palce, ukazováčku a prostředníčku. Držíme ji jako psací pero. Obě hůlky držíme rovnoběžné asi ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe (obr. 2). Při jídle pohyblivou hůlku ovládáme ohýbáním ukazováčku a prostředníčku. Bříško palce ji z druhé strany vůči těmto prstům přitlačuje a v této poloze drží. Natáhnutím ohnutých prstů (ukazováčku a prostředníčku) se obě hůlky otevřou a jejich ohnutím dolů směrem do dlaně naopak špičky hůlek sevřeme a uchopíme (sláva!!!) lahodné sousto jako pinsetou (4). Důležitá je také délka a síla konců hůlek a tvar sousta. Nejlépe, když ukryjeme příbory a hlad nás to brzy naučí.
Masové taštičky Ťiao-C´
Suroviny:
Na náplň:
  • 350 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce dezertního (sherry) nebo rýžového vína
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • špetka badyánu
  • špetka glutasolu
  • 50 g nakrájených bambusových výhonků (nebo zelí, paprik, celeru aj.)
  • sůl
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžička škrobové moučky
  • chilli koření (pálivá paprika)
  • olej na omaštění při podávání
    Na těsto:
  • 400 g hladké pšeničné mouky a asi 100 ml vody
    Na omáčku:
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce oleje
  • 1 chilli koření
  • 2 lžíce vývaru
  • zázvor
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička octa

    Postup přípravy:
    Z mouky a vody připravíme hladké a tužší těsto. Dobře propracujeme a necháme půl hodiny odpočinout, přikryté utěrkou. Mezitím zpracujeme masovou náplň ze všech v rozpisu uvedených přísad. Nejprve smícháme mleté maso s drobně nakrájenou cibulí, bambusovými výhonky (nebo jinou zeleninou) a pak s ostatními surovinami. Dobře prohněteme, podle potřeby osolíme a dochutíme chilli kořením. Masovou směs uložíme do chladu.
    Z odpočatého těsta vyválíme tenkou placku jako na nudle. Sklenkou na vodu vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko položíme lžičku masové náplně, přeložíme napůl a okraje taštičky dobře stiskneme, aby se těsto dobře spojilo. Uzavřené plněné taštičky vložíme do vroucí vody a pomalu vaříme asi 10 minut. Pak je vybereme cedníkem na mísu, lehce pokropíme olejem nebo rozpuštěným sádlem a horké podáváme na míse spolu s omáčkou. Taštičky pojídáme tak, že je máčíme v omáčce, kterou připravíme prošleháním všech uvedených surovin.
Čínský kapr Liu
Suroviny pro 4 osoby:
  • 800 g kapra (půlka většího kapra)
  • větší množství oleje na smažení
    Na zálivku (omáčku):
  • 250 ml rybího vývaru nebo jiný např. i hovězí kostka
  • 1 pórek
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička nastrouhaného oddenku zázvoru
  • 1 lžička cukru krupice
  • špetka chilli koření
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička škrobu
  • asi 3 lžíce oleje
    Na těstíčko:
  • 2 bílky
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • voda nebo alkohol na rozředění
Postup přípravy:
Kapra tedy nejprve vykostíme. Jak? Kapří půlku položíme kůží na prkénko a nožem odřízneme páteř. Kapra přidržujeme plochou sevřených prstů levé ruky a pod rukou (!) odřízneme velké žeberní kosti. Nepodaří-li se nám to najednou stačí, když po částech odřízneme od kostí tenké pláty masa - filetky. Pak uřízneme konec ocasu, kde bývá hodně drobných kostí a zpracujeme ho raději jinak (např. v polévce). Rybu pak otočíme, kůži nařízneme a stáhneme. Na prkénku nám teď leží nevysoký plát kapřího masa. Z jeho povrchu po vlákně nařežeme kousky velké jako dětská dlaň a silné asi 3 mm. Nesolené plátky namáčíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji cca 5 minut, až obal mírně ztmavne. Zlatavou barvu dodá plátkům zálivka, kterou připravíme zvlášť ve větší pánvi.
Příprava zálivky (šťávy):
Nejprve na oleji osmažíme pórek nakrájený na šikmé nudličky (případně i česnek - DDK), pak přidáme vývar, sójovou omáčku, zázvor, chilli a cukr (zmírňuje pálivost chilli - DDK). Povaříme asi 5 minut, přidáme ocet a promícháme. (Místo octa můžeme přidat rýžové víno "shao-sing" nebo sherry a dochutit "wei-su" - glutasolem). Do této omáčky vložíme osmažené plátky ryby. Když vzápětí zvláční, zakápneme šťávu škrobem rozmíchaným v trošce vody. Pak obsah pánve protřepeme, rybu přemístíme na mísu a zalijeme šťávou.
Čínská čajová vejce
Suroviny pro 4 porce:
  • 5 vajec
  • 1 lžíce černého čaje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička směsi"Koření pěti vůni"

  • Postup přípravy:
    Vajíčka uvaříme na hniličku tj. 6 až 8 minut. Při vaření můžeme do vody přidat ocet, pak nám nevyteče tolik bílku, ani když případně skořápka praskne. Důležité je, aby bílek ztuhl. Vejce ochladíme studenou vodou a každé vejce lžící po obvodu skořápky naklepeme. Skořápka by měla popraskat, ale nesmí se odlupovat, musí držet pohromadě. Pak si připravíme vodu (asi 0,5 l) na vaření:
    Do vody, přidáme 1 lžíci černého čaje, 2 lžíce sójové omáčky a 1 lžičku směsi "Koření pěti vůní" (směs badyánu, skořice, kmínu, pepře a zázvoru) a do nálevu vložíme vejce tak, aby byla ponořena. Vodu přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Pak hrnec odstavíme z ohně a vejce necháme v nálevu vychladnout.
    Pokud uvaříme větší množství vajec, které hned nespotřebujeme, můžeme je uchovat ponořené v nálevu několik dní v chladničce. Před podáváním vejce oloupeme. Pod skořápkou se objeví zajímavě zabarvený - mramorovaný bílek. Chuť vajec je překvapivě pikantní. Přitom nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev zatekl až ke žloutku.
    Na talíři se sice vejce nevyjímají nejlépe (záleží na aranžování), ale kdo je ochutná, tak malou vadu na kráse jim určitě odpustí. Čajová vejce lze připravit i bez sójové omáčky.
Čínské placičky Shao-Ping
Suroviny:
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 ml horké vody
  • sádlo
  • 1 vejce
  • sekané burské oříšky nebo sezamová semínka, sušené zelí, sušené krevety apod.

    Postup přípravy:
    Do hladké mouky promíchané se špetkou soli přidáváme po lžících horkou vodu, až vypracujeme tužší těsto. Necháme ho asi půl hodiny odležet pod ubrouskem. Pak rozválíme placku, jako na nudle, asi 1-2 mm tlustou. Lehce povrch potřeme vlahým sádlem, přeložíme napůl a opět rozválíme. Opět potřeme sádlem a znovu přeložíme. Tento proces opakujeme asi pětkrát. Nakonec placku rozuválíme a skleničkou nebo kulatým tvořítkem vykrajujeme placičky. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme sekanými burskými oříšky nebo sezamovými semínky. Upečeme na mírně pomaštěném plechu, v silne vyhřáté troubě, do hnědožluta.
Čínský zimní kvašený salát se zelím
Suroviny:
  • 1 hlávka čínského nebo hlávkového zelí, bez košťálu nebo kedlubny
  • 5 středně velkých cibulí, na větší kousky
  • 8-12 stroužků česneku, prolisované
  • 1 mrkev, nastrouhaná na hrubém struhadle na delší nudličky
  • 3 feferonky, nastříhané na proužky nebo práškové chilli
  • 1 lžička glutasolu
  • 2-3 lžičky soli
    Na nálev: 1 litr vody a 3 lžičky hladké mouky

    Postup přípravy:
    Zelné listy nakrájené na větší čtverečky a ostatní zeleninu osolíme, přidáme glutasol a promícháme. Směs napěchujeme do tří až čtyřlitrové láhve po okraj. V trošce vody rozmícháme mouku a přidáme ji do studené vody. Mouku přidáváme do zálivky k urychlení kvašení. Vodu s rozmíchanou moukou necháme přejít varem a vychladlou nalijeme do láhve se zeleninovou směsí. Hrdlo láhve přikryjeme víčkem nebo talířkem a láhev uložíme na teplém místě. Po třech až pěti dnech by mělo být zelí zkvašené; při nižších teplotách se doba kvašení úměrně prodlouží. Než uložíme láhev do chladné místnosti, salát ochutnáme; jeho chuť by měla být kyselá, mírně pálivá a zkvašená. Uložením láhve v chladnu přerušíme kvašení a salát vydrží, pokud budeme chtít, celou zimu.
Čínský základní vývar
Suroviny:
  • 700 g kuřete
  • 750 g vepřových žebírek
  • 4 litry studené vody
  • 3-4 kousky rozdrceného zázvoru
  • 3 - 4 svázané jarní cibulky
  • 3 - 4 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry.

    Postup přípravy:
    Z kuřete a vepřových žebírek odřežeme tuk a nasekáme maso na větší kusy. Vložíme všechno maso do většího hrnce a zalijeme vodou, přidáme zázvor a cibulky. Uvedeme do varu a odstraňujeme pěnu. Pak zmírníme plamen a necháme bez pokličky vařit nejméně 2-3 hodiny. Vývar přecedíme, odstraníme kuřecí a vepřové maso, zázvor i cibulky. Přidáme víno, uvedeme znovu do varu a necháme 2-3 minuty povařit.
Ostrá a kyselá čínská polévka
Suroviny:
  • 4-6 sušených a ve vodě namočených čínských hub shi-také
  • 125 g vařeného libového vepřového nebo kuřecího masa
  • 1 balíček tofu
  • 60 g scezených konzervovaných bambusových výhonků
  • 600 ml čínského základního vývaru nebo vody
  • 12 lžíce čínského rýžového vína nebo suchého sherry
  • 1 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vinného octa
  • 1 lžíce obilné pasty
  • sůl podle chuti
  • 1 lžička mletého bílého pepře
  • 2-3 tence pokrájené cibule (šalotky) podávané zvlášť

    Postup přípravy:
    Nabotnalé a již změklé houby procedíme, vymačkáme z nich vodu a vyhodíme tvrdé nohy. Zbytek jemně pokrájíme. Na tenké nudličky pokrájíme maso, tofu a bambusové výhonky. Vývar nebobo vodu ve woku/velké pánvi uvedeme do varu a přidáme všechny ingredience. Přivedeme vše znovu k varu a vaříme 1 minutu. Přidáme ocet, sójovou omáčku a vinný ocet. Když polévka začne znovu vařit přidáme obilnou pšeničnou nebo kukuřičnou pastu na zahuštění. Polévku podáváme horkou, ozdobenou pokrájenou jarní cibulkou.
    Příprava pšeničné nebo kukuřičné pasty: - smícháme 1 díl pšeničné/kukuřičné mouky s 1 ½ dílem studené vody. Směs pečlivě rozmícháme. Pastu používáme k zahušťování omáček (můžeme i jednoduše zahušťovat škrobem rozmíchaným ve studené vodě.)
Čínské dušené drůbeží žaludky

Suroviny:
  • 500 g drůbežích žaludků
  • 1 pórek, na tenká kolečka
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička nastrouhaného oddenku zázvoru
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky koření "Vegeta" (nebo podobného)
  • 2 lžíce karamelu
  • 1 lžíce octa
  • přibližně 500 ml teplé vody
  • přibližně 4 lžíce oleje na smažení
    Příloha: vařená rýže

    Postup přípravy:
    Žaludky očistíme (pokud již nejsou) a celé rozkrojíme na dvě části. Na vyklenuté masové části půlek žaludků uděláme podélně a napříč zářezy, až vytvoříme jakousi mřížku. Řezy vedeme jen nepříliš hluboko, hlubším řezem bychom mohli žaludek úplně překrojit. Ješte žaludky propláchneme jednou či dvakrát vařící vodou. V horké vodě zbělí a nakrojení se více rozevře. Nakrájený pórek krátce osmahneme na oleji, přidáme žaludky a zalijeme teplou vodou. Mělo by jí být tolik, aby žaludky byly akorát zakryty. Do vody vložíme všechno koření (sójová omáčka, zázvor, vegeta), cukr a na silném ohni přivedeme do varu. Potom oheň ztlumíme a kastrol zakryjeme pokličkou. Dusíme doměkka asi 1,5 až 2 hodiny, V závěru dušenou směs zakápneme octem pro doladění chuti a přidáme karamel pro zvýraznění barvy. Po chvilce dušení podáváme s vařenou rýži.
Čínské pečené kuře Lin
Suroviny:
  • 1 kuře o váze asi 1 kg
    Na marinádu:
  • 2-3 cm nastrouhaný zázvor
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 2 lžíce dezertního vína (sherry) nebo rýžového vína
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička skořice mleté nebo 2 kousky celé skořice
  • 2 lžíce oleje
    Na omáčku:
  • 1 lžička chilli pasty
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku rozetřený se solí
  • 1 lžíce oleje.
    Příloha: rýže, nebo nudle se zeleninou.

    Postup přípravy:
    Očištěné kuře rozpůlíme a každou polovinu potřeme marinádou ze všech stran. Pak je necháme na pekáčku odležet 2-3 hodiny v chladu. Odleželé kuře upečeme se zbytkem marinády dočervena v troubě. Podle potřeby podlijeme vodou a občas kuře potřeme vypečenou šťávou. Mezitím připravíme omáčku prostým smícháním přísad.
Shantungská kachna
Suroviny:
  • 1 kachna 1,5 až 2 kg může být i na díly
  • 1 pórek
  • 1 lžička nastrouhaného oddenku zázvoru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 5 lžíc sójové omáčky
  • 2 lžičky koňaku
  • asi 1 litr oleje na smažení

    Postup přípravy:
    Kachnu omyjeme a odsekneme spodní klouby na nohou. Sůl promícháme s mletým kmínem, zázvorem a rozdrceným badyánem a touto směsí potřeme kachnu na povrchu i uvnitř. Pak ji dáme do mísy, přidáme nakrájený pórek, sójovou omáčku a koňak. Mísu přikryjeme a kachnu necháme asi 3 hodiny odležet. Potom ji vložíme do čisté porcelánové mísy a dáme vařit do páry. Mísu při tom postavíme na napařovací vložku do většího hrnce s vařící vodou a hrnec zakryjeme pokličkou. Pokud je vložka nízká, podložíme ji kastrůlkem, aby se pod ní vešlo víc vody a vytvořilo se dost páry. Vaříme na silnějším ohni.
  • Po uvaření, asi tak za 3 hodiny, kachnu vyjmeme a necháme okapat. I když je již měkká, ještě ji krátce osmažíme. Olej vlijeme do pekáčku a do horkého oleje vložíme kachnu prsní kostí dolů. Kachnu smažíme po obou stranách co červenohněda. Tím je úprava skončena. Má potom křupavou kurčičku a uvnitř je báječně měkká a šťavnatá. Kachnu je doporučováno podávat s ostrou dip-omáčkou, na míse obloženou čerstvou zeleninou. Kachnu přirozeně můžeme podávat jen vařenou v páře (3 hodiny) a vychladlou pak naporcovat a podávát.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 中国Chinamania狂热 中国Chinamania狂热 | E-mail | Web | 26. listopadu 2012 v 1:17 | Reagovat

Začínjící web o čínských hůlkách, čínském nádobí, čínských lžicích, historie, návody, galerie obrázků, etiketa ... ^_^

2 erik erik | E-mail | 3. dubna 2013 v 12:57 | Reagovat

super

3 Floydrit Floydrit | E-mail | Web | 17. ledna 2017 v 3:21 | Reagovat

ipad mini vs samsung tablet  <a href=http://concerta.blogse.nl/>concerta kopen zonder voorschrift</a>  cheap 10 inch android tablets

4 Augustmor Augustmor | E-mail | Web | 16. února 2017 v 5:18 | Reagovat

dea number on prescription  <a href=http://qsymia.tribalpages.com/>buy qsymia india</a>  state board of medicine pa

5 Amepakea Amepakea | E-mail | 18. května 2017 v 6:51 | Reagovat

motilium domperidone medicine review <a href=http://penria35.tumblr.com>buy domperidone without prescription uk-penria35.tumblr.com</a> domperidone and paracetamol uses tugsmormu

6 Arenekesur Arenekesur | E-mail | 30. května 2017 v 2:10 | Reagovat

what medication to take for migraines <a href=http://tenze24.tumblr.com/#65631>domperidone without prescription</a> what's to low blood pressure

7 Abazubagaz Abazubagaz | E-mail | 1. června 2017 v 20:08 | Reagovat

best anti sickness tablets <a href=http://tenze24.tumblr.com/#24614>tenze24-domperidone</a> blocked duct in breast

8 Azasatozuv Azasatozuv | E-mail | 6. června 2017 v 20:37 | Reagovat

sore lump in breast breastfeeding <a href=http://tenze24.tumblr.com/#72609>tenze24.tumblr.com</a> baby sounds while sleeping

9 Apimibihou Apimibihou | E-mail | 12. června 2017 v 2:36 | Reagovat

ketoprofene mylan lp 100 mg <a href=http://tenze24.tumblr.com/#29742>where can i buy domperidone</a> vitamin k liquid for newborn

10 Azuyapihih Azuyapihih | E-mail | 14. června 2017 v 5:42 | Reagovat

torex ir 550 mg <a href=http://tenze24.tumblr.com/#13361>tenze24-domperidone</a> best narcotic for migraine

11 Atokadotsue Atokadotsue | E-mail | 16. června 2017 v 9:43 | Reagovat

omeprazole and magnesium depletion <a href=http://tenze24.tumblr.com/#72933>tenze24-domperidone</a> cushings disease in horses

12 Azosamapeu Azosamapeu | E-mail | 24. června 2017 v 22:36 | Reagovat

three causes of hypotension <a href=http://tenze24.tumblr.com/#17875>tenze24.tumblr.com</a> pantoprazole and kidney disease

13 Ahozebayoh Ahozebayoh | E-mail | 27. června 2017 v 8:11 | Reagovat

blood pressure lower than normal <a href=http://tenze24.tumblr.com/#28532>tenze24.tumblr.com</a> can i take prilosec while pregnant

14 Akomudoyaf Akomudoyaf | E-mail | 29. června 2017 v 3:02 | Reagovat

can gerd cause heart palpitations <a href=http://tenze24.tumblr.com/#21274>tenze24-domperidone</a> validation parameters of hplc

15 Achimogobus Achimogobus | E-mail | 29. června 2017 v 22:19 | Reagovat

how long does it take for pyridium to work <a href=http://tenze24.tumblr.com/#42156>tenze24.tumblr.com</a> is there caffeine in naproxen

16 Anerayul Anerayul | E-mail | 1. srpna 2017 v 23:30 | Reagovat

domperidone for gastroparesis dosage <a href=http://chinakari39.tumblr.com/#58706>domperidone-chinakari39.tumblr</a> sompraz 20 mg side effects

17 Akaneboi Akaneboi | E-mail | 18. srpna 2017 v 13:13 | Reagovat

domperidone and breastfeeding uk <a href=http://chinakari39.tumblr.com/#10483>chinakari39-domperidone</a> how long does uribel stay in your system

18 Ahayoot Ahayoot | E-mail | 23. srpna 2017 v 9:22 | Reagovat

domperidone inhouse pharmacy prescription <a href=http://chinakari39.tumblr.com/#53865>domperidone-chinakari39.tumblr</a> over the counter migraine headache medication

19 Asudotej Asudotej | E-mail | 26. srpna 2017 v 0:07 | Reagovat

domperidone interaction with erythromycin <a href=http://chinakari39.tumblr.com/#20431>chinakari39.tumblr.com</a> when to take nexium

20 Agayakuy Agayakuy | E-mail | 28. srpna 2017 v 5:08 | Reagovat

when does domperidone work <a href=http://chinakari39.tumblr.com/#69189>chinakari39-domperidone</a> what to take for nausea while pregnant

21 Akurakeu Akurakeu | E-mail | 5. září 2017 v 15:02 | Reagovat

pantoprazole domperidone tablets used for <a href=http://chinakari39.tumblr.com/#81467>chinakari39.tumblr.com</a> homewood suites by hilton

22 AnthonyMycle AnthonyMycle | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 16:00 | Reagovat

You stated that exceptionally well!
canadianpharmaciesbnt.com
mail order pharmacies

23 AnthonyMycle AnthonyMycle | E-mail | Web | 19. listopadu 2017 v 1:00 | Reagovat

online pharmacy without prescription

<a href="http://canadianpharmaciesbnt.com/">canadian online pharmacies</a>

walmart pharmacy price check

<a href=http://canadianpharmaciesbnt.com/>canadian drugs</a>

24 AnthonyMycle AnthonyMycle | E-mail | Web | 19. listopadu 2017 v 12:04 | Reagovat

canada pharmacy online reviews

<a href="http://canadianpharmaciesbnt.com/">canadian pharmacy</a>

pharmacies in canada

<a href=http://canadianpharmaciesbnt.com/>canadian online pharmacies</a>

25 AnthonyMycle AnthonyMycle | E-mail | Web | 20. listopadu 2017 v 0:56 | Reagovat

canadian pharmacies without prescriptions

<a href="http://canadianpharmaciesbnt.com/">canadian pharmacies shipping to usa</a>

online pharmacy without prescription

<a href=http://canadianpharmaciesbnt.com/>northwest pharmacy</a>

26 AnthonyMycle AnthonyMycle | E-mail | Web | 21. listopadu 2017 v 2:50 | Reagovat

northwest pharmacy

<a href="http://canadianpharmaciesbnt.com/">canadian online pharmacies</a>

online pharmacy without prescription

<a href=http://canadianpharmaciesbnt.com/>canadian pharmacies shipping to usa</a>

27 AnthonyMycle AnthonyMycle | E-mail | Web | 21. listopadu 2017 v 11:38 | Reagovat

international pharmacy

<a href="http://canadianpharmaciesbnt.com/">canadian pharmacy</a>

canadian pharmacies online prescriptions

<a href=http://canadianpharmaciesbnt.com/>Jackemoks</a>

28 AnthonyMycle AnthonyMycle | E-mail | Web | 21. listopadu 2017 v 16:23 | Reagovat

discount pharmacy

<a href="http://canadianpharmaciesbnt.com/">www
</a>

pharmacy prescription

<a href=http://canadianpharmaciesbnt.com/>canadian pharmacy</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama