Jehněčí

18. března 2008 v 14:49
Kafta bisavyen - arabské mleté jehněčí
  • 500 g jehněčího mletého
  • 1 cibule, nadrobno
  • 50 g petržele kudrnky
  • 5 ks větších brambor, na plátky
  • olej na smažení
  • 4 rajčata, na plátky
  • rajčatová šťáva nebo protlak
  • sůl a bílý pepř
Postup přípravy:
Smícháme mleté maso s nadrobno nakrájenou cibulí, petrželí, dochutíme solí a pepřem. Na vymaštěný plech vložíme připravenou směs a zapékáme asi 1/2 hodiny v troubě. Mezitím nakrájíme brambory na plátky a osmažíme na oleji doměkka. Plátky rajčat opečeme, naklademe na maso do vrstev spolu s plátky osmažených brambor. Takto připravený pekáč, s vrstvami maso - rajčata - brambory, bohatě zalijeme rajčatovou šťávou (nebo protlakem) a zapékáme v troubě asi 15 minut a podáváme s vařenou bílou rýží.
Indické jemné jehněčí curry
  • 1 1/4 kg jehněčího masa z kýty nebo plecka
  • 90 g (3/4 šálku) hladké mouky
  • 100 g másla
  • 2 zelená jablka, oloupaná, bez jaderníků, na čtvrtky
  • 2 cibule, nasekané
  • 1 rajče, na čtvrtky
  • 2 stroužky česneku, rozmačkané
  • 2 lžíce směsi koření kari
  • 430 ml (1 a 3/4 šálku) vývaru
  • 2 lžíce nastrouhané kůry citrónu
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 2 lžíce kokosové moučky
  • 2 lžíce rozinek sultánek
  • 1 lžíce oloupaných mandlí

    Postup přípravy:
    Jehněčí maso zbavíme přebytečného tuku, nakrájíme na kostky a obalíme je v mouce, přebytečnou mouku oklepeme. Rozpustíme máslo v hrnci a maso osmahneme ze všech stran dohněda. Maso vyjmeme a dáme stranou. Do hrnce přidáme jablka s cibulí, rajčetem, česnekem a práškem koření kari. Dusíme 3 minuty a pak slijeme všechen přebytečný tuk. Do hrnce nalijeme vývar a vrátíme do hrnce maso, přidáme citrónovou kůru a šťávu, cukr, kokosovou moučku a hrozinky. Uvedeme do varu, pak oheň zmírníme. Hrnec zakryjeme poklicí a dusíme až je maso měkké. Do hotového pokrmu zamícháme pražené mandle.
Mcvadi - gruzínské jehněčí na rožni
  • 900 g jehněčího masa z kýty nebo plecka na kostky 3 cm kostky, bez přebytečného tuku
  • 1 velká cibule, jemně nakrájená
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 3 střední cibule nakrájené na asi 0,6 cm silné kousky
    Na ozdobení porcí:
  • 1 střední pevné rajče, na 8 dílů
  • 10 šalotky, nastřihané
  • 1 citrón, na čtvrtky

    Postup přípravy:
    Ve velké míse promísíme nasekanou cibuli, citrónovou šťávu, olivový olej a pepř. Do této marinády přidáme maso na necháme je zde naložené, při pokojové teplotě, nejméně 3 hodiny. Každou hodinu maso obrátíme a případně prohněteme, aby byly všechny kousky stále dobře navlhčeny. Rozehřejeme gril s hnědým uhlím, abychom získali žhavý popel, bílé barvy, ale bez plamene. Pokud připravujeme pokrm doma předehřejeme kuchyňský gril na co nejvyšší teplotu. Pak napícháme uležené kousky masa na čtyři přiměřeně dlouhé jehly a to vždy střídavě maso s pláty cibule (případně i kloboučky žampionů) a vše silně stlačíme k sobě. Grilujeme ve vzdálenosti 10 cm od zdroje tepla a občas jehly s masem obracíme, dokud není maso podle naší chuti a cibule krásně nezhnědne. K získání narůžovělého masa (pink) potřebujeme maso grilovat 10 minut, pro zcela propečené (well-done) dobu 15 minut. Když jsme již s spokojeni, stáhneme jehněčí s cibulí z jehlic přímo na jednotlivé ohřáté talíře a podáváme ozdobené syrovými rajčaty, malými zelenými šalotkami (jarními cibulkami) a čtvrtkami citrónu.
Jehněčí na spoustě česneku
  • 1 vykostěna kýta jehněčího, rozřezaná na 6 kusů
  • 6 hlaviček středně velkého česneku (neloupaného jen rozděleného na stroužky)
  • 1 hrst drobně nasekaného česneku
  • 2 větvičky rozmarýnky (když nemáme, tak dáme sušenou)
  • 3 větvicky tymiánu (když nemáme, tak dáme sušený)
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1/4 litru polosuchého vína typu "sherry"
  • pepř a sůl
Postup přípravy:
Maso prošpikujeme česnekem a osmažíme na oleji vždy po dvou 2 kusech. Pak kusy masa vložíme do pekáče a přidáme stroužky neloupaného česneku, rozmarýn, tymián a vše posypeme hrstí nasekaného česneku. Pokapeme olivovým olejem a vložíme nezakryté do horké trouby na 20 minut. Vyjmeme s trouby a přilejeme sherry, přidáme sůl a pepř a vše přikryjeme alobalem a znova pečeme ve středně vyhřáté troubě 2,5 hodiny.
Pak je to moc dobré s chlebem nebo s rýží a k tomu uděláme hodně čerstvého hlávkového salátu.
Jehněčí klobásky z Podolí
  • 1 kg jehněčího nebo kůzlečího masa
  • 250 g slaniny
  • 250 g uzeného vepřového masa
  • vepřová střívka
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 lžíci mleté papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • 150 ml světlého piva
  • Příloha: brambor, chleba, zelí apod.

    Postup přípravy:
    Jehněčí maso jemně nasekáme nebo umeleme na masovém strojku. Slaninu nadrobno pokrájíme a vepřové maso také umeleme. Směs osolíme, okořeníme, ochutíme česnekem navlhčíme pivem a naplníme do střívek. Klobásy buď udíme, nebo je uvaříme, popřípadě je můžeme i opékat.
Grilovaný jehněčí hřbet s kokosovými hruškami
  • 1,5 kg jehněčího hřbetu
  • 5 lžic medu
  • 1 lžičku kari kořeni
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce oleje
  • 4 středně velké hrušky
  • 2 lžíce másla
  • 100 g kokosové moučky nebo nastrouhaného kokosu
  • 1 lžička cukru sůl
Postup přípravy:
Jehněčí hřbet očistíme, omyjeme a na povrchu uděláme nožem mřížkové zářezy. Med smícháme s kari kořením, citrónovou šťávou a olejem. Touto marinádou potřeme hřbet ze všech stran. Před pečením dáme maso do chladničky odležet. Potom dáme hřbet péci nebo grilovat do trouby předehřáté na 200 °C za potírání a podlévání marinádou. Půlky oloupaných hrušek zbavených jádřinců naklademe do ohnivzdorné nádoby, na pánvi rozpustíme máslo. Přidáme kokosovou moučku a za stálého míchání do světlehněda osmahneme. Tuto směs nalijeme na hrušky, posypeme cukrem a pečeme 20 minut dozlatova. Upečené maso naporcujeme na plátky a zdobíme kokosovými hruškami a přelijeme šťávou z výpeku.
Smažené jehněčí kotlety "alla romana" se salátem z upečených brambor
  • 6 kotlet z jehněte
  • olivový olej na smažení
  • 2 vajíčka
  • sůl a pepř
  • 180 g strouhanky
  • 100 g strouhaného parmezánu
    Příloha: bramborový salát z v troubě upečených brambor a zeleninový salát

    Postup přípravy:
    Jehněčí kotlety zbavíme tuku, položíme na ně folii a jemně je naklepeme paličkou nebo válečkem na nudle. Před smažením by měli být skladovány při pokojové teplotě. Na pánvi rozpálíme olivový olej (nikoliv panenský) v množství asi takovém, aby vytvořil 1 cm vysokou vrstvu oleje v pánvi. Pak kotlety namočíme do rozkvedlaných vajíček se solí a pepřem. Každou nejprve namočíme ve vajíčku a pak obalíme ve strouhance, do které jsme rozmíchali strouhaný parmezánu. Pak obal na kotletu mírně přitlačíme. Při smažení vkládáme do pánve nanejvýš tři kousky, aby neklesla příliš náhle teplota oleje. Když smažíme ve stále horkém oleji, obal zůstane křupavý a paradoxně nenasákne tolik olejem. Kotletky otočíme a necháme ještě zhnědnout i na druhé straně, asi tak za minutku dvě. Podáváme se salátem z pečených brambor a zeleninovým salátem třeba z fenyklu.
    Příprava salátu z pečených brambor:
    Z několika vychladlých v troubě upečených brambor vydlabeme dužinu a naložíme ji do zálivky z kmínu, citrónové šťávy, olivového oleje. Ještě osolíme a posypeme jarní cibulkou.
Grilované jehněčí s hořčicovou omáčkou
  • 600 g jehněčího žebírka nebo masa z kotlety (4 porce, tloušťka asi 2 cm)
  • 1/2 lžičky citrónového pepře
  • 1/2 lžičky hořčičného prášku
  • 80 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • 1/8 lžičky sušeného drceného oregána
  • 1 stroužek česneku, nasekaného
  • čerstvé jarní bylinky (není nutné)

Postup přípravy:
Odstraníme z masa všechen tuk. V malé misce smícháme práškový citrónový pepř a hořčičný prášek maso tím promasírujeme. Umístíme porce na grilovací plech. Grilujeme ve vzdálenosti zdroje tepla od povrchu masa asi 7,5 až 10 cm. Potom porce obrátíme a ještě 3 minuty grilujeme z druhé strany. Zda je pečení hotovo zkontrolujeme zářezem do středu porce špičkou nože; podíváme se jestli je maso uprostřed ještě růžové. Středně upečené maso je růžové, zcela upečené je šedavé. Pro středně upečené maso je třeba počítat 6 minut na každých 2 cm tloušťky.
Příprava hořčicové omáčky:
Na malé pánvi smícháme vývar a mouku. Tuto směs zamícháme do francouzské hořčice, přidáme citrónovou kůru a šťávu, oregáno a česnek. Zahustíme varem a jakmile vystupují ode dna bublinky, ještě 2 minuty povaříme. Porce jehněčího podáváme s omáčkou a jarní zeleninkou.
Jehněčí pečené s nádivkou
  • jehněčí kýa
  • 1 lžíce másla
  • sůl
    Na nádivku:
  • 3 vejce
  • 3 rohlíky
  • 250 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • zelená petrželová nať

    Postup přípravy:
    Z jehněčí kýty připravíme plát, osolíme, přehneme a uděláme kapsu, kterou naplníme nádivkou a zašijeme. Zbytek nádivky dáme do pekáče upéci. Naplněné maso vložíme na rozehřáté máslo, nádivkou nahoru do trouby. Když nádivka ztuhne teprve maso obrátíme. Během pečení občas podléváme a přeléváme vypečenou šťávou. Ke konci pečení znovu obrátíme, potřeme máslem a upečeme dozlatova.
    Příprava nádivky:
    Nádivku připravíme smícháním rozpuštěného másla s mlékem a se žloutky a touto směsí zalijeme rohlíky nakrájené na plátky. Vše osolíme, necháme krátce odpočinout a potom obrátíme, aby se houska stejnoměrně namočila. Pak zlehka přimícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků a přimícháme nasekanou petrželovou nať.
Grilovaný jehněčí hřbet s bylinkovým salátem s bulgurem podle Nigelly
  • 600 g jehněčího hřbetu (není závazné)
  • 300 g bulguru
  • 1 červená chilli paprička
  • 5 jarních cibulek
  • bylinky máta, koriandr (nebo petržel - DDK)
  • 300 g cukety
  • 4 limetky
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl

    Postup přípravy:
    Bulgur přelijeme horkou vodou a necháme přikrytý talířem asi 15 minut. Jehněčí hřbet očistíme, potřeme olejem a vcelku ho položíme na rošt grilu. Občas maso otočíme a když je již upečené, necháme ho odpočinout. Jehněčí maso necháme tak jak je, bez jakékoliv marinády, uvnitř by mělo být upečeno dorůžova. Jakmile si odpočine a budeme mít již bylinkovou směs s bulgurem hotovou, nakrájíme je na plátky. Dá se však předpokládat, že než pšenice nabobtná vodou, mělo by být jehněčí právě hotové a možná, že i pár minut již odpočinuté.
    Během pečení masa připravíme Zeleninový salát s bylinkami s bulgurem. Do velké mísy nakrájíme kousek chilli červené papričky, která svou pálivou chutí vyrovná sladkou chuť masa. Pak přidáme spoustu nakrájených jarních cibulek, obrovskou hromadu čerstvých bylinek - máty a koriandru (případně petrželky - DDK), protože tento salát pikantní chutě unese. Na vyvážení struktury pokrmu přidáme cuketu nakrájenou na malé kousky; aby to při jídle chroupalo. Když bulgur natáhne skoro všechnu přidanou vodu, ještě ho raději scedíme, nasypeme do mísy s bylinkami a papričkou. Zamícháme, aby se zrnka obalila všemi těmi aromatickými lístečky. Do směsi vymačkáme asi 4 limetky - podle chuti. Bulgur je poměrně velmi sladký, jako všechny uhlohydráty, tak chuť tímto srovnáme. Ještě přidáme olivový olej a špetku krystalické soli na dochucení. V míse všechno natřeseme, aby se to neslepilo a podáváme. Salát z bulguru rozložíme na jeden talíř a na druhý talíř dáme nakrájené maso na tenké plátky. Vhodnější je však podávat vše na jednom velkém talíři, na kterém růžovoučké plátky masa rozložíme přímo na bylinkovou pšenici - bulgur.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama