Sýrové recepty

13. března 2008 v 12:17
Španělský naložený sýr

Suroviny:
  • 500 g nivy, rokfóru nebo gorgonzoly, na 1 cm silné plátky
  • 3 cibulky, nadrobno
  • hrubě drcený černý pepř
  • 150 ml španělského vína sherry nebo českého vermutu
  • 1 hrst jader vlašských ořechů

    Postup přípravy:
    Do keramické mísy s pokličkou nebo do kameňáku po babičce naklademe vrstvy z plátků sýra a nakrájené cibule. Každou vrstvu posypeme pepřem a pokropíme vínem. Navrch naklademe jádra vlašských ořechů. přikryjeme pokličkou a v chladu necháme tři až čtyři dny odležet, až sýr získá patřičné aróma. Pak podáváme k jemným masům místo bylinkového másla nebo jako doplněk k sýrům podávaným po hlavním chodu.
Francouzský sýr Boursin
Suroviny:
  • 250 g tvarohu
  • 125 g másla
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička česnekového prášku nebo rozetřené 3-4 česnekové stroužky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička bílého mletého pepře
  • 1 lžíce kuliček černého pepře

    Postup přípravy:
    Tvaroh rozdrobíme do misky. Máslo rozehřejeme na ohni a přilijeme k tvarohu. Přidáme veškeré koření mimo celých kuliček pepře. Pečlivě smícháme a několik minut třeme. Necháme v misce ztuhnout v chladničce do druhého dne. V hmoždíři roztlučeme nahrubo pepř a připravíme si ho na prkénko. Z tvarohové hmoty vytváříme vyšší placky (poznámka: ze 125 g tvarohu nám vyjdou čtyři), které obalujeme v hrubě roztlučeném pepři. Pepřem obalené placky zabalíme do alobalu. Podáváme s bílým chlebem nebo pečivem a zapíjíme vínem.
Řecký nakládaný sýr

Suroviny:
  • sýr feta nebo balkánský, istanbul či jiný podobný sýr (dělený na asi 150 - 200 g kousky)
  • čerstvé snítky rozmarýnu, oregána a bazalky
  • celé oloupané stroužky česneku
  • vypeckované černé i zelené olivy
  • panenský olivový olej.
    Příloha: olivy, čenek a olej, zelenina, bílé víno

    Postup přípravy:
    Sýr nalámeme na 150 g až 200 g kousky a naplníme do sklenic střídavě se snítkami bazalky, oregána a rozmarýnu, celými stroužky česneku a celými olivami. Vše důkladně zalijeme kvalitním olivovým olejem. Sklenice zavíčkujeme nebo uzavřeme alobalem a necháme v chladnu dobře odležet (nejméně 10-14 dní). Podáváme nakrájené na malé kostky s olivami, česnekem, pokapané olivovým olejem smíchaným ještě s lisovaným česnekem. K tomu se výborně hodí čerstvá krájená zelenina (papriky, rajčata, okurky).
Domácí sýr z tvarohu s pivem

Suroviny:
  • 500 g tvrdého tvarohu
  • 200 ml světlého piva
  • 10 g kmínu
  • sůl

Příloha: Chléb s máslem a pivo

Postup přípravy:
Tvrdý tvaroh nakrájíme na menší plátky. Plátky rozložíme na talíř a necháme v teple trochu oklihovatět. Pak je podle chuti osolíme, posypeme kmínem, pokropíme pivem a necháme aspoň hodinu stát. Tvaroh se solí, kmínem a pivem napěchujeme do kameninového hrnku, zakryjem čistou utěrkou, kterou zatížíme pokličkou. Sýr necháme uležet v teplé místnosti čtyři až pět dní. Během zrání sýra každý den směs lehce pokropíme pivem. Správně uleželý sýr musí být klihovitý a má mít ostrou vůni. Sýr musí uzrát v teple, ale pozor, při vyšší teplotě snadno zkysne. To se také projeví i po delším skladování. Proto jej po dozrání raději uložíme do chladničky a spotřebujeme co nejdříve. Před podáváním směs vyklopíme s hrnku, vidličkou rozmačkáme a utřeme. Pak vyrovnáme na dezertní talířky do hromádek.
Domácí tavený sýr z tvarohu

Suroviny
  • 500 g tvrdého tvarohu
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • kmín
  • sůl

  • Příloha: Chléb s máslem a pivo

    Postup přípravy:
    Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme. Pak je napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového), přikryjeme pokličkou a necháme asi dva tři dny zklihovatět. V kastrolku rozhřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se sýr roztaví a počne houstnout. Sejmeme z ohně a do teplé, ne horké (!), směsi vmícháme žloutky a přelijeme do pěti porcelánových misek, předem vypláchnutých studenou vodou. Misky s obsahem dáme do studena vychladnout. Hotový vychladlý a ztuhlý sýr vyklopíme na dezertní talířky, ozdobíme drobně nakrájenou cibulí, strouhanou ředkvičkou, strouhanou mladou kedlubnou nebo pikantně okořeníme podle chuti a pod. A podáváme.
Domácí smetanový tavený sýr z tvarohu

Suroviny
  • 400 g tvrdého tvarohu
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 100 ml smetany
  • 3 g mleté sladké papriky
  • kmín
  • sůl
  • libovolnou přísadu: bylinky, zeleninu a ovoce, rajský protlak, šunku ...

Příloha: Chléb s máslem, topinky, housky a pak orosené pivo

Postup přípravy:
Tvrdý tvaroh nakrájíme na kousky, podle chuti osolíme a okmínujeme. Pak je napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového) přikryjeme pokličkou a necháme asi dva až tři dny zklihovatět. V kastrolku rozhřejeme máslo, přidáme uleželý tvaroh a mícháme tak dlouho, až se roztaví a počne houstnout. Sejmeme z ohně a do teplé, ne horké (!) směsi vlijeme ve smetaně rozkvedlané žloutky s paprikou a dobře promícháme. Nakonec směs nalijeme do porcelánových misek nebo do větší porcelánové mísy, předem vypláchnutých studenou vodou.Postavíme do studena, kde necháme vychladnout a ztuhnout.
Domácí nepravý ementál z tvarohu

Suroviny
  • 400 g tvrdého tvarohu
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany
  • 3 g mleté sladké papriky
  • kmín
  • sůl

Příloha: Chléb s máslem, topinky, housky a pak orosené pivo

Postup přípravy:
Tvrdý tvaroh postrouháme, podle chuti osolíme a okmínujeme. Pak ho napěchujeme do kameninového hrnku (nebo porcelánového), přikryjeme pokličkou a necháme asi dva až tři dny uležet - nesmí však téci. Tvaroh přeložíme do nádoby se silným dnem a na mírném ohni mícháme, až je hmota úplně hladká a lesklá. Po odstavení přidáme ořech nerozpuštěného másla, vmícháme a za stálého míchání necháme trochu vychladnout. Nakonec, opět za stálého míchání sýra, rozbijeme do něho dvě vejce a nalijeme do sklenic vymazaných máslem. Povrch je dobré posypat paprikou, aby sýr déle vydržel. Postavíme do studena, kde necháme vychladnout a ztuhnout.
Sýrové ravoje

Suroviny pro 4 porce:
  • 200 g strouhaného eidamského sýra
  • sůl
  • 4 bílky
  • chilli koření
  • strouhanku
  • tuk
Příloha: volské oko, topinky, pivko

Postup přípravy:
Sýr jemně nastrouháme, vmícháme zlehka tuhý sníh z bílků osolíme a okořeníme chilli. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky přibližně o průměru 2 cm, které obalíme v prosáté strouhance. Kuličky usmažíme v tuku do zlatočervené barvy. Do každé kuličky zapíchneme ozdobný mečík, nebo párátko. Podáváme např. k ochuceným topinkám s volským okem a zapíjíme dobře vychlazeným pivem.
Sýrový špíz s dresinkem z vlašských ořechů
Suroviny:
  • 200 g sýru typu eidam
  • 150 g sýru hermelín
  • 150 g sýru typu niva
  • olej
  • sůl
    Na trojobal:
  • 2 vejce
  • hladká mouka
    Příloha: vařené brambory
  • strouhanka
    Na dresink:
  • 50 g vlašských ořechů
  • 5 stroužků česneku
  • 2 krajíčky bílé veky
  • 2 lžíce oleje
  • smetana
  • citrónová šťáva
Postup přípravy:
Příprava dresinku:
Do mletých ořechů s česnekem zamícháme olej a smetanu, přidáme citrónovou šťávu a namočenou veku. Zpracujeme do hladké viskozní hmoty.
Příprava špízu:
Nakrájíme hermelín na trojúhelníky, eidam na kostičky, nivu najemno nastrouháme a uhněteme ji do kuliček. Jednotlivé kousky sýrů obalíme v trojobalu a střídavě napichujeme na špejli. Pak krátce a zprudka opečeme v rozpáleném oleji. Podáváme na špízu polité dresinkem z vlašských ořechů.
Bílý sýr "Panir" neboli "Queso Blanco"

Panir - indický sýrPanir - je čerstvý, nezrající sýr známý z Indie i zemí Latinské Ameriky, kde je nazýván "Queso Blanco" ("bílý sýr"), a který se nejčastěji vyrábí doma. Někdy je sýr nazýván "Vinegar Cheese", protože vinný ocet ("vinegar") je nejčastěji používaným kyselým "srážedlem", zabezpečujícím dostatečné oddělení tvarohu od syrovátky. Citrónová nebo limetková šťáva je používána zejména v Indii, ale pro nás je práce s vinným octem snadnější. Ocet je snadno dostupný a lze jím docílit velmi dobrých výsledků. K domácí výrobě sýra můžeme použít kozí nebo kravské mléko v libovolném množství, záleží jen na množství mléka, které chceme pro výrobu tohoto sýra vyčlenit a také na tom, jak velké máme nádoby. Nedoporučuje se používat hliníkové nádoby a ani nástroje. Sýr "Queso Blanco" neboli "Panir" je něco jako tofu, až na to, že je daleko chutnější a má všestrannější využití.

Postup výroby:
Při výrobě nejdříve ohřejeme mléko na teplotu 84°- 85° (ne vyšší!) a udržujeme ji po dobu 10 minut. Stále přitom mícháme, aby se mléko prohřívalo rovnoměrně, nepřipalovalo se ke dnu nádoby - ušetříme si pracné čištění připálenin na dně. Pak pomalu přidáváme 1/4 šálku bílého vinného octa v množství na 3,8 litru mléka tj. asi 15 ml octa na jeden litr mléka. Vinný ocet nemusíme přidávat přesně, ale dávkujeme ho po malých částech, dokud všechen tvaroh nevysrážíme. Přestaneme v okamžiku, kdy již v čiré nazelenalé syrovátce plavou vysrážené jemné vločky tvarohu - sýrové hmoty. Obsah nádoby přelijeme přes jemné plátynko vložené do cedníku, který postavíme na jinou nádobu a zachytíme syrovátku, kterou později upotřebíme pro přípravu dalších pokrmů (polévka, lívance, těstoviny, dušeniny aj.). Po odcezené syrovátky svážeme rohy plátna k sobě tj. vytvoříme uzlíček naplněný sraženinou a necháme ho několik hodin zavěšený, aby kapalina mohla co nejvíce odkapat. Odkapanou sýrovou hmotu, pokud ji hned neupotřebíme uchováme v lednici, kde vydrží i několik týdnů.

Sýr "Queso Blanco" neboli "Panir" používáme jako tofu. Také velmi snadno přijímá chuť surovin, se kterými ho vaříme. Můžeme sýr nakrájet na kousky a nasypat do chilli omáčky nebo na špagety, ve zbytku syrovátky můžeme uvařit dobré těstoviny; musíme je však vařit o něco déle než obvykle. Můžeme je pak servírovat s omáčkou a nahoře s posypané sýrem panir a ochucené malým množstvím jogurtu. Sýr také poslouží k "nastavení" masa; například ho přidáváme nakrájený na malé kostičky k masům, se kterými ho asi hodinu dusíme a podáváme třeba s rýži, kterou také uvaříme v zachycené syrovátce. Když sýr různými ingrediencemi marinujeme a můžeme ho restovat na pánvi na chutná sousta. Můžeme vyzkoušet bezpočet dalších možnosti.

Panir - indický sýr s ořechy a mátou

Suroviny
  • 2 litry plnotučného mléka
  • šťáva ze 2 citrónu
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 - 2 lžičky červených chilli papriček, jemně nakrájených a bez jadérek
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky rozinek sultánek
  • 2 lžíce pistáciových oříšků, nasekaných
  • 2 lžíce čerstvé máty, jemně nasekané
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, jemně nasekaný (nebo zelené petrželky - DDK)
  • 2 červené cibule, na kolečka
  • 4 střední rajčata, na kolečka

Příloha:miska čočkové polévky nebo rýže s hráškem a fazolemi nebo rýže a pod.

Postup přípravy:
V hrnci na mírném plameni zahřejeme mléko a občas promícháme. Do vlažného mléka přidáme k vysrážení tvarohu kyselinu - šťávu z jednoho citrónu. Za stálého míchání uvedme k varu. Sýr (tvaroh) je vysrážen, když v průhledné tekutině (syrovátce) plovou hrudky bílého tvarohu. Získanou směs opatrně přecedíme přes jenmné síto nebo přes utěrku a necháme okapat. V případě, že jsme použili utěrku, lehce ji stlačíme, abychom vytlačili více syrovátky. Získaný tvaroh - sýr přemístíme na talíř a roztlačíme rovnoměrně po celé ploše talíře na placku asi 2 cm tlustou. Sýr necháme asi 2 hodiny odležet v lednici, zabalený do potravinářské fólie. Mezitím do mísy vložíme česnek s rozsekanými chilli papričkami, posolíme a přelijeme zbytkem citrónové šťávy. Směs zamícháme, přidáme rozinky, pistácie, mátu a koriandr. Ještě přidáme nakrájenou červenou cibuli a rajčata. Z odleželého sýru vykrajujeme pomocí skleničky malé placky, které skládáme na sebe do zapékacích misek s vrstvou pikantní směsi (případně i uvařenou rýží). Přitom jednotlivé placky také prokládáme připravenou pikantní směsí.
Vložíme do předehřáté trouby a krátce grilujeme při nejvyšší teplotě (cca 230°C) maximálně 5 minut.
Tvarůžek s broskvemi

Suroviny:
  • 4 půlky kompotovaných broskví
  • 100 g kuřecího masa
  • 100 g olomouckých tvarůžků
  • bílý jogurt
  • majonéza

Příloha: chléb, pečivo

Postup přípravy:
Maso a sýr pokrájíme na kostky, smícháme s bílým jogurtem a majonézou, osolíme, lehce opepříme. Touto směsí naplníme broskve. Na talíři ozdobíme zeleninou a podáváme.
Koně vrané - tety z Hané s lepenicí
Suroviny:
  • 8 koleček olomouckých tvarůžků
  • 4 plátky pečeného salámu
  • tuk na smažení
    Na trojobal nebo těstíčko:
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka nebo smetany
  • hladká mouka
  • strouhanka
    Příloha: lepenice
  • citrónová šťáva
  • 1/2 kg oloupaných brambor
  • 1/2 kg kysaného zelí
    Na lepenici
  • lžíci tuku (nejlépe sádla)
  • 1 větší cibuli
  • 2 lžíce mléka
  • sůl
Postup přípravy:
Mezi dvě kolečka tvarůžků vložíme jeden plátek salámu, zpevníme párátkem. Obalíme v trojobalu nebo v těstíčku a usmažíme dozlatova.
Příprava lepenice:
Rozmačkáné brambory přelijeme vroucím mlékem a vymícháme v kaši. Oloupanou cibulku nakrájíme nadrobno, osmahneme na tuku vložíme 2/3 dávky překrájeného kysaného zelí a krátce podusíme. Podušené zelí spolu se zbývající částí zelí vmícháme do kaše.
Antonínova míchaná vejce
Suroviny (na jednu porci):
  • 2 - 3 vejce
  • 25 g tvarůžků
  • sůl, kmín
  • máslo
    Příloha: čerstvý chléb a pivo
    Postup přípravy:
    Na mírném ohni rozpustíme máslo, na něj dáme pokrájené tvarůžky s drceným kmínem a počkáme až se roztaví. Pak přidáme rozšlehaná vejce a mícháme do zhoustnutí.
Rozhuda pro pravé chlapy
Suroviny:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 g tvarůžků
  • 100-200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • sůl
  • pálivá paprika
  • pepř
    Příloha: čerstvý chléb a pivo
    Postup přípravy:
    Tvaroh utřeme s máslem, přidáme mléko a našleháme ho vidličkou do pěny. Přidáme nastrouhané tvarůžky, jemně nakrájenou cibuli, koření a podle chuti osolíme. Mažeme na chléb s máslem nebo na slané sušenky.
Sýrová roláda
Suroviny:
  • 500 g tvrdého eidamu
  • 200 g tvarůžků
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g libovolné uzeniny
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • pepř a sladká paprika
    Příloha: čerstvý chléb, veka, slané sušenky a vždy pivo
    Postup přípravy:
    Sýr vcelku vložíme do mikroténového sáčku, ten pevně zavážeme a vložíme do hrnce z vodou. Vaříme 20 minut a zatím připravíme nádivku.
    Příprava nádivky:
    Tvarůžky, uzeninu a cibuli umeleme na masovém strojku, smícháme s tvarohem utřeným s máslem, okořeníme, případně opatrně osolíme. Vyjmeme sáček se sýrem z vody a bez otálení sýr položíme na vál potřený olejem a pomaštěným válečkem rozválíme sýr na tenkou placku (nebo si pomůžeme fólií). Placku potřeme náplní, srolujeme, zabalíme do fólie a dáme do ledničky na pár hodin ztuhnout. Před podáváním příčně nakrájíme na plátky.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Mirkarolo Mirkarolo | E-mail | Web | 23. července 2018 v 6:13 | Reagovat

Peels can help to escape from most age changes of the skin layer. Procedures effective at any time, adapted for skin of any type. After superficial exposure disappear minor wrinkles, skin becomes smooth, without wrinkles. Recovery – three days. The middle peeling beautifully copes wrinkles (expression, age, smoothing little scars, removes age spots.
Recovery – 7 days. Deep peeling performing in the beauty clinics. This is most effective procedure, although requires long term adaptation – up to four weeks.
<a href=http://chemicalpeel.in/detailed-chemical-peel-aftercare-instructions>chemical peel aftercare instructions</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama