Červenec 2008

Zeleninový tažin

18. července 2008 v 11:07 | ČILICHILI
Na oleji ve velké pánvi na středním ohni 5 - 7 minut smažte cibuli a česnek. Přidejte po 1/2 lžičce mletého kmínu, kurkumy a skořice, 1,5 lžičky harissy, 1 lžičku mletého zázvoru a 2 lžíce medu a smažte další minutu, pak přimíchejte 1 kg zeleniny (např. žlutomasou dýni, patison, 2 mrkve, 3 pastináky či kořenové petržele a 1 bramboru), oloupané a nakrájené na větší kusy či delší plátky. Dál 600 ml horkého zeleninového vývaru a lžičku soli. Přiveďte k varu, zakryjte a duste 25 minut.
Přidejte 350 g kostiček tofu a 5 minut poduste. Případně dosolte či dochuťte harissou. Posypte sekaným čerstvým koriandrem a podávejte s kuskusem s hrozinkami.

Zapečená rýže "Co dům dal po mexicku"

16. července 2008 v 8:12 | Karel Fiedler
Takže se musím podělit, ptž to byla fakt bomba, přitom víceméně ze zbytků s předchozího vaření:
uvařená dlouhozrná rýže s menším dílem červených fazolí, filet tuńáka, limetka, čerstvý špenát, okurka, nejlépe masitá rajčata, hlíva, jídášovo ucho, česnek, slanina, na hrubo nastrouhaný eidam, mexická fazolová pasta, lilková pasta, koření taco, rozšlehaná vejce s mlékem a osolené, olivový olej
na oleji osmahnout filet tuňáka pokapat limetkou, rozkrájet na větší kousky, lehce spařit špenát např. ve vodě kde se změkčovalo jídášovo ucho, aby se snadno vměstnbal, do zapékací mísy rozetřeme na dno trochu oleje a vrstvíme rýži s ostatními nakrájenými surovinami asi 2cm a zamázneme vsrtvou fazolové pasty, pak lilkové atd. dle velikosti, vždy prosypáváme sýrem, nahoru zalijeme vejcem s mlékem, zasypeme sýrem a ozdobíme paprikou (dle chuti, např. jalapenos, možno přidat olivy, kapary apod.) a dáme do vyhřáte trouby zapéct až se vytvoří ztlatá kůrka i vespod ...