Listopad 2008

Houbový Kuba

26. listopadu 2008 v 15:02 | ČILICHILI
Suroviny:
  • 3 hrsti sušených hub namočených do mléka
  • 300 g středních krupek
  • 3 lžíce sádla + trocha na vymazání pekáčku
  • sůl
  • 2 velké cibule, najemno nakrájené
  • 5 stroužků česneku, prolisovaných
  • mletý pepř
  • 3 lžíce majoránky
  • 1 lžička mletého kmínu
Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak 5 minut vařte a slijte. Krupky propláchněte vodou. Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte. Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.
Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, kmín a asi pět minut duste. Směs zamíchejte k uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a zapékejte ve vymazaném pekáčku asi 20 minut.

Básně od mlsounů

25. listopadu 2008 v 13:55 | ?
Vepřové v karamelu
libové vepřové maso,1 lžíce cukru,1 lžíce oleje, 1 lžíce sojovky, ananasový kompot,kousek bujon. kostky,tavený sýr - stačí čtvereček apetita, maratonec ap., máčený solamyl
- na rozpálený olej dám cukr, a když začne karamelizovat, přidám kousky osoleného a opepřeného masa a orestuji,pak podliji bujónem,přidám sójovou omáčku a dusím.Ke konci přidám sýr a po rozpuštění pokrájený ananas, ev. ten máčený solamyl, když dám více sýra, tak škrob nedávám.


Provensálské vepřové
vepř. maso, 2 cibule,2-3 rajčata, namoč. sušené houby ev. čerstvé žampiony, sklenička vína ( jedno jaké, dělám s bílým i s červeným, podle toho, co je zrovna načaté), kousek cukety,1 zakys. smetana,provensálské koření
- na zpěněné cibuli orestuji osol. opepřené maso, po zatáhnutí dusím do poloměkka, pak přidám slité houby, nastrouhaná rajčata, koření, víno a ke konci zahustím nastrouhanou cuketou, přidám zakys. smetanu a nechám přejít varem.

Vepřová panenka (jehněčí hřbet)
protože jehněčí skoro na pultech není vidět, dělám většinou z panenky, ale jestli na jehněčí narazíte, tak nezaváhejte,drhnutou bazalku ( né tu sušenou, mletou na prášek), sůl,česnekový pepř,( ev. malý stroužek - česnek by tam neměl být dominantní), olej
- koření smíchám s olejem a vzniklou pastou potřu maso a nechám odležet do druhého dne, pak peču doměkka pod alobalem, ke konci odkryji, aby se udělala zlatavá kůrka.

Houby po maďarsku
1/2 kg čerstvých (nebo zmrazených ) hub,máslo,1 cibule, česnek, sladkou. papriku,sůl, kečup,1/8 l sladké smetany, majoránka
-na másle zesklovatím cibuli, přidám pokrájené houby, koření a podusím ,nakonec kečup a smetanu.

Singapurské lístečky
60 dkg vepř. plecka, ale je to dobré i z kuřecího,2 vejce,1 lžíce hl. mouky,1 lžíce sójové omáčky,necelý dl nasládlého vína,1 rovnou lžičku glutasolu, kari ,chilli,cukr, sůl
-umíchám těstíčko , namáčím tenké řízečky masa a smažím dozlatova.

Blkánské kuře
Kuřecí řízky,cibule,česnek,balkánský sýr, kari, smetana
-cibuli zesklovatím na másle,přidám kostky masa, orestuji dozlatova, přidám kari( používám madráské, to od vitany je hnus),nudličky česneku a nastrouhaný balkánský sýr - pro nás dva stačí polovina toho baleného, a po rozpuštění ještě trochu smetany.Kdo je omáčkovější, může dát celý sýr a víc smetany, ev.smetanovou záklechtku.

Republikánské maso
2 řízky, 2 roštěnky ( dělám jen z vepřového),2 cibule,hrst hub ( dávám namoč. sušené),1 lžička cukru, 1 lžička obyč. hořčice,1.5 dl světlého piva,tymián, bobk. list, pepř, sůl, trochu hl. mouky, šlehačka
- kostky masa orestuji na dozlatova osmažené cibuli,přidám cukr, nechám zkaramelizovat, pak přidám koření a hořčici, hl. mouku a opražím, podliji pivem a dusím.Když je maso poloměkké, přidám houby i s vodou a dusím doměkka a nakonec přiliji šlehačku.

Jak fotí "škvírkové" objektivy

12. listopadu 2008 v 12:59 | Karel Fiedler



Šašlik

12. listopadu 2008 v 12:53 | ČILICHILI
JAK: Omyjte 700 g jehněčího nebo kůzlečího masa. Nakrájejte je na asi tak 3 cm velké kostky. Na kolečka nakrájejte 2 cibule a prolisujte si stroužek česneku. Připravte si marinádu: opepřete a osolte 2 dl oleje, vložte do ní cibuli, česnek a 4 lístky bobkového listu. S marinádou promíchejte maso a nechte ho aspoň přes noc někde v chladu.

FINÁLE: Naložené maso napichujte střídavě s kolečky cibule na kovové jehly a grilujte ze všech stran. Během grilování (ideálně nad ohněm) potírejte ještě marinádou. V Rusku se šašlik podává se zeleninou, tatarkou, kečupem a pečivem.